English Polski
Tom 4, Nr 3 (2002)
Opublikowany online: 2002-11-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 733
Wyświetlenia/pobrania artykułu 985
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Zwiększanie się odkształcalności krwinek czerwonych u królików pod wpływem hipercholesterolemii wywołanej dietą

Bogdan Chmiel, Rozalia Grabowska-Bochenek, Danuta Piskorska, Lech Cierpka
Chirurgia Polska 2002;4(3):107-112.

Streszczenie

Wstęp: Między miażdżycą, hiperlipidemią, zaburzeniami w mikrokrążeniu i spadkiem odkształcalności erytrocytów istnieje niewątpliwy związek. Jednakże obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy nie zawsze prowadzi do poprawy odkształcalności erytrocytów. Celem pracy była ocena odkształcalności erytrocytów w kontrolowanych warunkach eksperymentalnej hipercholesterolemii.
Materiał i metody: Króliki karmiono normalną dietą (n = 5 - grupa kontrolna) lub dietą wzbogaconą o kurze jaja (n = 5 - osobniki z hipercholesterolemią). Po sześciu tygodniach mierzono odkształcalność erytrocytów metodą dyfraktometrii laserowej aparatem Rheodyn SSD, parametry morfologiczne krwi i parametry biochemiczne.
Wyniki: W porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi u królików z hipercholesterolemią stwierdzono znamienny wzrost odkształcalności erytrocytów w naprężeniach ścinających od 60 do 600 Pa, spadek średniego stężenia hemoglobiny w krwince (MCHC), wzrost średniej objętości krwinki (MCV), wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej w erytrocytach oraz wzrost stężenia witamin A i E w surowicy.
Wnioski: 1. Odkształcalność erytrocytów u królików z hipercholesterolemią zwiększa się. 2. Czynnikami odpowiedzialnymi za zwiększenie się odkształcalności w hipercholesterolemii doświadczalnej mogą być zmiany w objętości erytrocytów, lepkości cytoplazmy krwinki czerwonej oraz przesunięcia w równowadze oksydacyjno-antyoksydacyjnej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF