dostęp otwarty
Zwiększanie się odkształcalności krwinek czerwonych u królików pod wpływem hipercholesterolemii wywołanej dietą
dostęp otwarty
Streszczenie
Materiał i metody: Króliki karmiono normalną dietą (n = 5 - grupa kontrolna) lub dietą wzbogaconą o kurze jaja (n = 5 - osobniki z hipercholesterolemią). Po sześciu tygodniach mierzono odkształcalność erytrocytów metodą dyfraktometrii laserowej aparatem Rheodyn SSD, parametry morfologiczne krwi i parametry biochemiczne.
Wyniki: W porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi u królików z hipercholesterolemią stwierdzono znamienny wzrost odkształcalności erytrocytów w naprężeniach ścinających od 60 do 600 Pa, spadek średniego stężenia hemoglobiny w krwince (MCHC), wzrost średniej objętości krwinki (MCV), wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej w erytrocytach oraz wzrost stężenia witamin A i E w surowicy.
Wnioski: 1. Odkształcalność erytrocytów u królików z hipercholesterolemią zwiększa się. 2. Czynnikami odpowiedzialnymi za zwiększenie się odkształcalności w hipercholesterolemii doświadczalnej mogą być zmiany w objętości erytrocytów, lepkości cytoplazmy krwinki czerwonej oraz przesunięcia w równowadze oksydacyjno-antyoksydacyjnej.
Streszczenie
Materiał i metody: Króliki karmiono normalną dietą (n = 5 - grupa kontrolna) lub dietą wzbogaconą o kurze jaja (n = 5 - osobniki z hipercholesterolemią). Po sześciu tygodniach mierzono odkształcalność erytrocytów metodą dyfraktometrii laserowej aparatem Rheodyn SSD, parametry morfologiczne krwi i parametry biochemiczne.
Wyniki: W porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi u królików z hipercholesterolemią stwierdzono znamienny wzrost odkształcalności erytrocytów w naprężeniach ścinających od 60 do 600 Pa, spadek średniego stężenia hemoglobiny w krwince (MCHC), wzrost średniej objętości krwinki (MCV), wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej w erytrocytach oraz wzrost stężenia witamin A i E w surowicy.
Wnioski: 1. Odkształcalność erytrocytów u królików z hipercholesterolemią zwiększa się. 2. Czynnikami odpowiedzialnymi za zwiększenie się odkształcalności w hipercholesterolemii doświadczalnej mogą być zmiany w objętości erytrocytów, lepkości cytoplazmy krwinki czerwonej oraz przesunięcia w równowadze oksydacyjno-antyoksydacyjnej.
Słowa kluczowe
odkształcalność erytrocytów; hipercholesterolemia
Tytuł
Zwiększanie się odkształcalności krwinek czerwonych u królików pod wpływem hipercholesterolemii wywołanej dietą
Czasopismo
Numer
Strony
107-112
Opublikowany online
2002-11-08
Wyświetlenia strony
701
Wyświetlenia/pobrania artykułu
964
Rekord bibliograficzny
Chirurgia Polska 2002;4(3):107-112.
Słowa kluczowe
odkształcalność erytrocytów
hipercholesterolemia
Autorzy
Bogdan Chmiel
Rozalia Grabowska-Bochenek
Danuta Piskorska
Lech Cierpka