dostęp otwarty
Żywienie doustne w przypadku ostrego zapalenia trzustki
dostęp otwarty
Streszczenie
Materiał i metody: W latach 2002-2004 w Katedrze i Oddziale Klinicznym Chirurgii Śląskiej Akademii Medycznej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Tychach hospitalizowano 162 chorych z powodu ostrego zapalenia trzustki. U 120 chorych żywienie doustne włączono między 2. a 4. dobą hospitalizacji.
Wyniki: Zaobserwowano na zależność: pomiędzy średnią długością hospitalizacji a dobą rozpoczęcia żywienia dojelitowego (7,65 vs. 20,45 dni hospitalizacji w przypadku włączenia żywienia dojelitowego odpowiednio w 2 i 4 dobie).
Wnioski: Z powyższych danych można wnioskować, że możliwość włączenia żywienia doustnego może być jednym z czynników prognostycznych przebiegu ostrego zapalenia trzustki.
Streszczenie
Materiał i metody: W latach 2002-2004 w Katedrze i Oddziale Klinicznym Chirurgii Śląskiej Akademii Medycznej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Tychach hospitalizowano 162 chorych z powodu ostrego zapalenia trzustki. U 120 chorych żywienie doustne włączono między 2. a 4. dobą hospitalizacji.
Wyniki: Zaobserwowano na zależność: pomiędzy średnią długością hospitalizacji a dobą rozpoczęcia żywienia dojelitowego (7,65 vs. 20,45 dni hospitalizacji w przypadku włączenia żywienia dojelitowego odpowiednio w 2 i 4 dobie).
Wnioski: Z powyższych danych można wnioskować, że możliwość włączenia żywienia doustnego może być jednym z czynników prognostycznych przebiegu ostrego zapalenia trzustki.
Słowa kluczowe
ostre zapalenie trzustki; żywienie doustne; żywienie dojelitowe
Tytuł
Żywienie doustne w przypadku ostrego zapalenia trzustki
Czasopismo
Numer
Strony
252-258
Opublikowany online
2007-01-19
Wyświetlenia strony
1837
Wyświetlenia/pobrania artykułu
2957
Rekord bibliograficzny
Chirurgia Polska 2006;8(4):252-258.
Słowa kluczowe
ostre zapalenie trzustki
żywienie doustne
żywienie dojelitowe
Autorzy
Maciej Zaniewski
Zbigniew Smyła
Piotr Piekorz
Eugeniusz Majewski
Jacek Kostecki
Dawid Hadasik