dostęp otwarty

Tom 8, Nr 4 (2006)
Opublikowany online: 2007-01-19
Pobierz cytowanie

Żywienie doustne w przypadku ostrego zapalenia trzustki

Maciej Zaniewski, Zbigniew Smyła, Piotr Piekorz, Eugeniusz Majewski, Jacek Kostecki, Dawid Hadasik
Chirurgia Polska 2006;8(4):252-258.

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 4 (2006)
Opublikowany online: 2007-01-19

Streszczenie

Wstęp: Poglądy na temat żywienia w ostrym zapaleniu trzustki zmieniają się radykalnie w ostatnich latach. Uważa się, że żywienie doustne należy włączyć w okresie 48 godzin od przyjęcia do szpitala przy zachowanej motoryce przewodu pokarmowego. Nowego znaczenia nabiera rola żywienia doustnego lub dojelitowego w celu utrzymania prawidłowej funkcji błony śluzowej jelit w przebiegu ostrego zapalenia trzustki.
Materiał i metody: W latach 2002-2004 w Katedrze i Oddziale Klinicznym Chirurgii Śląskiej Akademii Medycznej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Tychach hospitalizowano 162 chorych z powodu ostrego zapalenia trzustki. U 120 chorych żywienie doustne włączono między 2. a 4. dobą hospitalizacji.
Wyniki: Zaobserwowano na zależność: pomiędzy średnią długością hospitalizacji a dobą rozpoczęcia żywienia dojelitowego (7,65 vs. 20,45 dni hospitalizacji w przypadku włączenia żywienia dojelitowego odpowiednio w 2 i 4 dobie).
Wnioski: Z powyższych danych można wnioskować, że możliwość włączenia żywienia doustnego może być jednym z czynników prognostycznych przebiegu ostrego zapalenia trzustki.

Streszczenie

Wstęp: Poglądy na temat żywienia w ostrym zapaleniu trzustki zmieniają się radykalnie w ostatnich latach. Uważa się, że żywienie doustne należy włączyć w okresie 48 godzin od przyjęcia do szpitala przy zachowanej motoryce przewodu pokarmowego. Nowego znaczenia nabiera rola żywienia doustnego lub dojelitowego w celu utrzymania prawidłowej funkcji błony śluzowej jelit w przebiegu ostrego zapalenia trzustki.
Materiał i metody: W latach 2002-2004 w Katedrze i Oddziale Klinicznym Chirurgii Śląskiej Akademii Medycznej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Tychach hospitalizowano 162 chorych z powodu ostrego zapalenia trzustki. U 120 chorych żywienie doustne włączono między 2. a 4. dobą hospitalizacji.
Wyniki: Zaobserwowano na zależność: pomiędzy średnią długością hospitalizacji a dobą rozpoczęcia żywienia dojelitowego (7,65 vs. 20,45 dni hospitalizacji w przypadku włączenia żywienia dojelitowego odpowiednio w 2 i 4 dobie).
Wnioski: Z powyższych danych można wnioskować, że możliwość włączenia żywienia doustnego może być jednym z czynników prognostycznych przebiegu ostrego zapalenia trzustki.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

ostre zapalenie trzustki; żywienie doustne; żywienie dojelitowe

Informacje o artykule
Tytuł

Żywienie doustne w przypadku ostrego zapalenia trzustki

Czasopismo

Chirurgia Polska

Numer

Tom 8, Nr 4 (2006)

Strony

252-258

Data publikacji on-line

2007-01-19

Rekord bibliograficzny

Chirurgia Polska 2006;8(4):252-258.

Słowa kluczowe

ostre zapalenie trzustki
żywienie doustne
żywienie dojelitowe

Autorzy

Maciej Zaniewski
Zbigniew Smyła
Piotr Piekorz
Eugeniusz Majewski
Jacek Kostecki
Dawid Hadasik

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Chirurgia Polska dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "VM Media sp. z o.o. VM Group sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl