dostęp otwarty

Tom 3, Nr 4 (2019)
PSYCHIATRIA
Pobierz cytowanie

Wpływ żywienia na zdrowie psychiczne w opinii psychiatry

Krzysztof Szczygieł, Jerzy Samochowiec
Varia Medica 2019;3(4):289-296.

dostęp otwarty

Tom 3, Nr 4 (2019)
PSYCHIATRIA

Streszczenie

W ostatnich latach rośnie liczba badań dotycząca znaczenia diety wśród pacjentów z zaburzeniami psychicznymi. W większości z nich poruszane są zagadnienia związane z wpływem mikrobioty na stan psychiczny, funkcjonowaniem osi jelitowo-mózgowej, bariery jelitowej, teorii zapalnej zaburzeń psychicznych. Znaczenia nabierają badania dotyczące wykorzystania neuroobrazowania w poznaniu nawyków żywieniowych, zastosowania psychobiotyków, jako formy leczenia wspomagającego w medycynie. Poszukuje się w psychiatrii markerów, które mogłyby posłużyć identyfikacji stanów przedchorobowych i stanów wysokiego ryzyka. Część badaczy upatruje ich w składnikach odżywczych. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie zagadnień, które stały się w ostatnich latach interesujące dla wielu badaczy, gdyż obrazują, jak duży wpływ ma odżywianie na patofizjologię zaburzeń psychicznych. Jednocześnie jest próbą podkreślenia znaczenia nutripsychiatrii w dzisiejszych czasach. Próbą pokazania konsekwencji zmian globalnych na codzienne funkcjonowanie człowieka, które znajdują odzwierciedlenie w zdrowiu psychicznym. Dodatkowo pokazuje kierunek dalszych badań w stronę niefarmakologicznych oddziaływań terapeutycznych. Mogą mieć one swój pozytywny skutek, jako dodatkowy czynnik wspierający obecne standardy postępowania leczniczego wobec zaburzeń psychicznych.

Streszczenie

W ostatnich latach rośnie liczba badań dotycząca znaczenia diety wśród pacjentów z zaburzeniami psychicznymi. W większości z nich poruszane są zagadnienia związane z wpływem mikrobioty na stan psychiczny, funkcjonowaniem osi jelitowo-mózgowej, bariery jelitowej, teorii zapalnej zaburzeń psychicznych. Znaczenia nabierają badania dotyczące wykorzystania neuroobrazowania w poznaniu nawyków żywieniowych, zastosowania psychobiotyków, jako formy leczenia wspomagającego w medycynie. Poszukuje się w psychiatrii markerów, które mogłyby posłużyć identyfikacji stanów przedchorobowych i stanów wysokiego ryzyka. Część badaczy upatruje ich w składnikach odżywczych. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie zagadnień, które stały się w ostatnich latach interesujące dla wielu badaczy, gdyż obrazują, jak duży wpływ ma odżywianie na patofizjologię zaburzeń psychicznych. Jednocześnie jest próbą podkreślenia znaczenia nutripsychiatrii w dzisiejszych czasach. Próbą pokazania konsekwencji zmian globalnych na codzienne funkcjonowanie człowieka, które znajdują odzwierciedlenie w zdrowiu psychicznym. Dodatkowo pokazuje kierunek dalszych badań w stronę niefarmakologicznych oddziaływań terapeutycznych. Mogą mieć one swój pozytywny skutek, jako dodatkowy czynnik wspierający obecne standardy postępowania leczniczego wobec zaburzeń psychicznych.

Pobierz cytowanie
Informacje o artykule
Tytuł

Wpływ żywienia na zdrowie psychiczne w opinii psychiatry

Czasopismo

Varia Medica

Numer

Tom 3, Nr 4 (2019)

Strony

289-296

Rekord bibliograficzny

Varia Medica 2019;3(4):289-296.

Autorzy

Krzysztof Szczygieł
Jerzy Samochowiec

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl