English Polski
Vol 14, No 2 (2016)
Review paper
Published online: 2016-12-29

open access

Page views 2536
Article views/downloads 19870
Get Citation

Connect on Social Media

Connect on Social Media

The significance of diet in oral contraception

Katarzyna Szczechowiak, Elżbieta Kawecka-Janik, Maciej Zalewski, Piotr Hańczyc
DOI: 10.5603/88-94
Seksuologia Polska 2016;14(2).

Abstract

In view of the increasing popularity of combined oral contraceptive pill (COCP) as well as the growing concerns about its safety this publication attempts to examine the influence of diet on the occurrence of side effects of this therapy. The adverse effects of COCP include cardiovascular disorders, thrombosis, hypertension, impaired carbohydrate metabolism, depression and decreased libido. Diet can have great influence to help modify above disorders by actions such as prevention of cardiovascular disease, anticoagulant effects, modification of carbohydrate metabolism, antidepressant effects, enhancement of libido as well as normalization of body weight.

References

  1. Lew-Starowicz Z, Skrzypulec V. Podstawy seksuologii. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
  2. Meisenbacher K. Antykoncepcja. MedPharm Polska, Wrocław 2008.
  3. Sobstyl M, Robak-Chołubek D, Jakiel G. Pozaantykoncepcyjne korzyści doustnej antykoncepcji. Przegląd Menopauzalny . 2007; 3: 180–184.
  4. Hendrix SL, Alexander NJ. Primary dysmenorrhea treatment with a desogestrel-containing low-dose oral contraceptive. Contraception. 2002; 66(6): 393–399.
  5. Pawlik-Sobecka L, Kokot I, Płaczkowska S. Wpływ stosowania leków antykoncepcyjnych i hormonalnej terapii zastępczej na gospodarkę lipidową, podstawowe parametry wątrobowe i koagulologiczne. Diagn. Lab. 2011; 4: 403–408.
  6. Steegers-Theunissen RP, Boers GH, Steegers EA, et al. Effects of sub-50 oral contraceptives on homocysteine metabolism: a preliminary study. Contraception. 1992; 45(2): 129–139.
  7. Gorczyca-Michta I, Salwa P, Wożakowska-Kapłon B. Nadciśnienie tętnicze u kobiet wywołane przyjmowaniem doustnej antykoncepcji hormonalnej. Nadciśnienie Tętnicze. 2011; 2: 112–117.
  8. Jarosz M, Pachocka L. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
  9. Dudzisz-Śledź M, Śledź A, Jażdżewski P. Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka. Medycyna Rodzinna . 2006; 4: 78–81.
  10. Grimsgaard S, Bonaa KH, Hansen JB, et al. Highly purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in humans have similar triacylglycerol-lowering effects but divergent effects on serum fatty acids. Am J Clin Nutr. 1997; 66(3): 649–659.
  11. Cichosz G, Czeczot H. Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 2: 181–190.
  12. Tappy L, Lê KA, Tran C, et al. Fructose and metabolic diseases: new findings, new questions. Nutrition. 2010; 26(11-12): 1044–1049.
  13. Cushman WC. Alcohol consumption and the management of hypertension. . In: August P, Oparil S. ed. Hypertension: acompanion to Brenner and Rectorís the Kidney. WB Saunders Comp, Philadelphia 2000: 152–159.
  14. Speroff L, DeCherney A. Evaluation of a new generation of oral contraceptives. Obstet. Gynocol. 1993; 31: 1034–1039.
  15. Skałba P. Endokrynologia ginekologiczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998.
  16. Nalewczyńska A, Maździarz A, Krynicki R, et al. Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa — epidemiologia oraz profilaktyka. Curr Gynecol Oncol. 2015; 3: 191–200.
  17. Kosiorek A, Oszmiański J, Golański J. Podstawy do zastosowania polifenoli roślinnych jako nutraceutyków o właściwościach przeciwpłytkowych. Postępy Fitoterapii . 2013; 2: 108–117.
  18. Pawelczyk L. Antykoncepcja hormonalna a wybrane choroby układowe. Borgis-Nowa Medycyna . 1999; 6: 31–35.
  19. Klipping C, Marr J. Effects of two combined oral contraceptives containing ethinyl estradiol 20 microg combined with either drospirenone or desogestrel on lipids, hemostatic parameters and carbohydrate metabolism. Contraception. 2005; 71(6): 409–416.
  20. Grajeta H. Wybrane zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowiek. Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich, Wroclaw 2010.
  21. Recommendations for the nutritional management of patients with diabetes mellitus. European Journal of Clinical Nutrition. 2000; 54(4): 353–355.
  22. Dudziak K, Regulska-Ilow B. Znaczenie wartości indeksów glikemicznych produktów bezglutenowych w terapii choroby trzewnej łistniejącej cukrzycy typu 1. Endokr, Otyłość i Zab Przem Met. 2012; 8: 98–108.
  23. Słomko Z. Ginekologia. Podręcznik dla lekarzy i studentów, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1997.
  24. Gahr M, Freudenmann RW, Connemann BJ, et al. Rapid relapse in depression following initialization of oral contraception with ethinyl estradiol and chlormadinone acetate. Gen Hosp Psychiatry. 2014; 36(2): 230–235.
  25. Wallwiener CW, Wallwiener LM, Seeger H, et al. Prevalence of sexual dysfunction and impact of contraception in female German medical students. J Sex Med. 2010; 7(6): 2139–2148.
  26. Sperkowska B, Bazylak G. Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w herbatach zielonych i popularnych naparach ziołowych. . Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 2: 130–137.
  27. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008; 201(3): 435–442.
  28. Chevallier L. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Urban & Partner, Wrocław 2010.
  29. Mössner R, Mikova O, Koutsilieri E, et al. Consensus paper of the WFSBP Task Force on Biological Markers: biological markers in depression. World J Biol Psychiatry. 2007; 8(3): 141–174.
  30. Wilczyńska A. Kwasy tłuszczowe w leczeniu w zapobieganiu depresji. Psychiatria Polska; 4. 2013; 4: 657–666.
  31. Lopresti AL, Maes M, Maker GL, et al. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. J Affect Disord. 2014; 167: 368–375.
  32. Mei X, Xu D, Xu S, et al. Gastroprotective and antidepressant effects of a new zinc(II)-curcumin complex in rodent models of gastric ulcer and depression induced by stresses. Pharmacol Biochem Behav. 2011; 99(1): 66–74.
  33. Kołodziejczyk J, Wachowicz B. Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia. Postępy Fitoterapii. 2009; 4: 239–244.
  34. Olędzka R. Witamina D w świetle badań ostatnich lat. Bromat Chem Toksykol. 2013; 2: 121–131.
  35. Hoang MT, Defina LF, Willis BL, et al. Association between low serum 25-hydroxyvitamin D and depression in a large sample of healthy adults: the Cooper Center longitudinal study. Mayo Clin Proc. 2011; 86(11): 1050–1055.
  36. Jorde R, Sneve M, Figenschau Y, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008; 264(6): 599–609.
  37. Rudzki L, Szulc A. Wpływ jelitowej flory bakteryjnej na ośrodkowy układ nerwowy i jej potencjalne znaczenie w leczeniu zaburzeń psychicznych. Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii. 2013; 2: 69–77.
  38. Ostrowska L, Lech MM, Karczewski JK. Wpływ stosowania dwuskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych na przyrost masy ciała. Adv Clin Exp Med. 2005; 14: 939–946.
  39. Lech MM. Czy antykoncepcja hormonalna może być czynnikiem sprzyjającym zwiększeniu masy ciała u kobiet? Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2011; 2: 27–33.