English Polski
Tom 18 (2023): Continuous Publishing
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2023-07-27

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 725
Wyświetlenia/pobrania artykułu 884
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Efektywność kosztowa żywienia klinicznego

Marcin Folwarski1, Edyta Wernio1
DOI: 10.5603/PZK.2023.0001
Postępy Żywienia Klinicznego 2023;18:1-8.

Streszczenie

Co najmniej jedna trzecia pacjentów przyjmowanych do szpitala jest niedożywionych, a znaczna ich część, mimo wyjściowo dobrego stanu odżywienia, opuści szpital w gorszym stanie. Niedożywienie wiąże się ze znacznym pogorszeniem wyników leczenia, w tym wydłużeniem pobytu w szpitalu, częstszymi rehospitalizacjami i powikłaniami leczenia — także powikłaniami infekcyjnymi, wzrostem śmiertelności czy gorszym gojeniem ran. Poza niekorzystnym wpływem na zdrowie, brak zapobiegania i wczesnego rozpoznawania niedoży-wienia oraz właściwego leczenia żywieniowego jest związany zarówno z ogromnymi dodatkowymi wydatkami finansowymi zarówno w skali kraju, jak i na poziomie lokalnych placówek ochrony zdrowia. Wyniki licznych analiz ekonomicznych wskazują, że koszt interwencji żywieniowej (zastosowanie doustnych diet specjalnego przeznaczenia medycznego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego) jest wielokrotnie niższy niż wydatki związane z leczeniem powikłań niedożywienia. Powołanie zespołu żywieniowego i zatrudnienie dietetyków klinicznych w jednostce szpitalnej poprawiają jakość świadczonych usług medycznych w zakresie leczenia żywieniowego, tym samym wpływając pozytywnie na stan odżywienia pacjentów, a w konsekwencji zmniejszając koszt leczenia szpitalnego. Niektóre publikacje wskazują, że dolar wydany na leczenie żywieniowe pacjenta hospitalizowanego może przynieść oszczędność w wysokości nawet 52 dolarów. Wprowadzenie prostych rozwiązań nakierowanych na zapobieganie, wczesne wykrywanie i leczenie niedożywienia w szpitalu oraz w trybie ambulatoryjnym poprawia wyniki kliniczne i jest efektywne kosztowo.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. https://covid19.who.int.
  2. Thibault R, Seguin P, Tamion F, et al. Nutrition of the COVID-19 patient in the intensive care unit (ICU): a practical guidance. Crit Care. 2020; 24(1): 447.
  3. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019; 38(1): 48–79.
  4. Cava E, Neri B, Carbonelli MG, et al. Obesity pandemic during COVID-19 outbreak: Narrative review and future considerations. Clin Nutr. 2021; 40(4): 1637–1643.
  5. Kondrup A, Allison SP, Kondrup A, et al. Ellia M. ESPEN guidelines for nutrition risk screening Clin Nutr. 2003; 22: 415.
  6. Zhao X, Li Y, Ge Y, et al. Evaluation of Nutrition Risk and Its Association With Mortality Risk in Severely and Critically Ill COVID-19 Patients. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2021; 45(1): 32–42.
  7. Shabanpur M, Pourmahmoudi A, Nicolau J, et al. The importance of nutritional status on clinical outcomes among both ICU and Non-ICU patients with COVID-19. Clin Nutr ESPEN. 2022; 49: 225–231.
  8. https://www.aotm.gov.pl/covid -19/zalecenia-w-covid-19/zalecenia-farmakoterapia-covid-19.
  9. Zhu Na, Zhang D, Wang W, et al. China Novel Coronavirus Investigating and Research Team, China Novel Coronavirus Investigating and Research Team. A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. N Engl J Med. 2020; 382(8): 727–733.
  10. Henderson LA, Canna SW, Schulert GS et al. On the alert for cytokine storm; immunophatology in COVID – 19. Arthritis Reumatol 2020; 72 (7): 1059 – 1063. .
  11. Barazzoni R, Bischoff SC, Breda J, et al. endorsed by the ESPEN Council, endorsed by the ESPEN Council. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020; 39(6): 1631–1638.