Tom 3, Nr 1-2 (2017)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2018-03-13

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1460
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2461
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Prawidłowa i nieprawidłowa wiedza na temat czynników ryzyka związanych z rozwojem nadciśnienia tętniczego. Część 2. Populacja pacjentów z wykrytym nadciśnieniem tętniczym

Andrzej Kleinrok12, Michał Kamiński1, Tomasz Domański1, Grażyna Prokop-Lewicka1
Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce 2017;3(1-2):36-45.

Streszczenie

Wstęp. Nadciśnienie tętnicze (HT) i jego powikłania powodują istotne skrócenie średniego czasu życia światowej populacji. W leczeniu nadciśnienia tętniczego — oprócz farmakoterapii — istotną rolę odgrywa zmiana stylu życia, a do tego potrzebna jest odpowiednia wiedza pacjentów.

Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w grupie 613 dorosłych osób z HT. Po uzyskaniu danych socjodemograficznych, wykonaniu pomiarów antropometrycznych i dwukrotnych pomiarach ciśnienia tętniczego w spoczynku z uczestnikami badania przeprowadzano indywidualne rozmowy w celu wypełnienia kwestionariusza do oceny ich wiedzy na temat HT. Pytania dotyczyły wpływu palenia tytoniu, alkoholu, kawy, soli tłuszczu, nieregularnych posiłków, diety zawierającej mało błonnika, warzyw i chudego nabiału, nadwagi i otyłości, cholesterolu, aktywności fizycznej i stresującego trybu życia na rozwój HT.

Wyniki. Nieprawidłową wiedzę na temat wpływu poszczególnych czynników na rozwój HT stwierdzono u następującego odsetka respondentów: błędne informacje na temat wpływu spożywania alkoholu miało 16% respondentów, na temat picia kawy — 56,4%, spożywania dużych ilości soli — 7,2%, spożywania dużych ilości tłuszczów — 88%, niskiego spożycia błonnika, warzyw i chudego nabiału — 27,8%, nieregularnych posiłków — 46,4%, palenia tytoniu — 73,4%, nadwagi i otyłości — 4,4%, wysokiego stężenia cholesterolu — 86,9%, małej aktywności fizycznej — 11,2%, stresującego trybu życia — 5,4%.

Wnioski. Nieprawidłowa wiedza na temat czynników HT dotyczyła najczęściej nadmiernego spożycia tłuszczów, podwyższonego stężenia cholesterolu, palenia tytoniu i picia kawy. Nie stwierdzono żadnych wspólnych cech u osób, które udzieliły nieprawidłowych odpowiedzi. Wyniki badania wskazują na potrzebę edukowania chorych na HT na temat czynników, które powodują nasilenie choroby.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF