dostęp otwarty

Tom 2, Nr 1-2 (2016)
Artykuł redakcyjny
Opublikowany online: 2017-09-06
Pobierz cytowanie

Typy mikroflory a ryzyko rozwoju choroby sercowo-metabolicznej — szansa na skuteczne przeciwdziałanie?

Peter M. Nilsson
Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce 2016;2(1-2):1-4.

dostęp otwarty

Tom 2, Nr 1-2 (2016)
Artykuł redakcyjny
Opublikowany online: 2017-09-06

Streszczenie

U każdego człowieka istotny odsetek całkowitej masy ciała (1–2 kg) stanowi mikroflora fizjologiczna przewodu pokarmowego. Wyniki najnowszych badań, na podstawie mapowania mikrobiomu, wykazały, że u zdrowego człowieka bogactwo i różnorodność mikroflory przewodu pokarmowego są większe niż u osób otyłych lub też u pacjentów cierpiących na chorobę sercowo-metaboliczną, a nawet na długotrwałe nadciśnienie tętnicze; u tych osób stwierdza się florę odmienną i uboższą (dysbioza). Próba przeciwdziałania przez podaż niektórych składników żywieniowych, jak dieta śródziemnomorska czy nabiał, taki jak jogurt bogaty w kolonie Lactobacillae, dają nadzieję na uzyskanie poprawy funkcji narządów, poprawę metabolizmu i obniżenie ryzyka rozwoju choroby. Konieczne jest przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań interwencyjnych mających na celu zbadanie hipotezy sugerującej możliwość uzyskania korzyści zdrowotnych przez podjęcie zewnętrznych działań modyfikujących dietę.

Streszczenie

U każdego człowieka istotny odsetek całkowitej masy ciała (1–2 kg) stanowi mikroflora fizjologiczna przewodu pokarmowego. Wyniki najnowszych badań, na podstawie mapowania mikrobiomu, wykazały, że u zdrowego człowieka bogactwo i różnorodność mikroflory przewodu pokarmowego są większe niż u osób otyłych lub też u pacjentów cierpiących na chorobę sercowo-metaboliczną, a nawet na długotrwałe nadciśnienie tętnicze; u tych osób stwierdza się florę odmienną i uboższą (dysbioza). Próba przeciwdziałania przez podaż niektórych składników żywieniowych, jak dieta śródziemnomorska czy nabiał, taki jak jogurt bogaty w kolonie Lactobacillae, dają nadzieję na uzyskanie poprawy funkcji narządów, poprawę metabolizmu i obniżenie ryzyka rozwoju choroby. Konieczne jest przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań interwencyjnych mających na celu zbadanie hipotezy sugerującej możliwość uzyskania korzyści zdrowotnych przez podjęcie zewnętrznych działań modyfikujących dietę.

Pobierz cytowanie
Informacje o artykule
Tytuł

Typy mikroflory a ryzyko rozwoju choroby sercowo-metabolicznej — szansa na skuteczne przeciwdziałanie?

Czasopismo

Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce

Numer

Tom 2, Nr 1-2 (2016)

Strony

1-4

Data publikacji on-line

2017-09-06

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce 2016;2(1-2):1-4.

Autorzy

Peter M. Nilsson

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl