Tom 4, Nr 1 (2014)
Postępy w geriatrii
Opublikowany online: 2014-12-05
Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera
Bruno Szczygieł, Małgorzata Gaweł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka
Medycyna Wieku Podeszłego 2014;4(1):7-15.
Tom 4, Nr 1 (2014)
Postępy w geriatrii
Opublikowany online: 2014-12-05
Streszczenie
Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest najczęstszą, postępującą chorobą neurodegeneracyjną, charakteryzującą się utratą pamięci i utratą zdolności do samodzielnego życia u osób w podeszłym wieku. W mechanizmie choroby podstawową rolę odgrywa niedobór acetylocholiny oraz upośledzenie przekaźnictwa cholinergicznego. Na podstawie badań przedklinicznych, w których wykazano, że niektóre składniki odżywcze, takie jak nukleotyd urydyny, cholina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, działając synergistycznie, zwiększają stężenie fosfolipidów w błonach komórkowych synaps, prowadzą do tworzenia nowych synaps i poprawy ich funkcji, opracowano i poddano badaniom klinicznym wieloskładnikowy preparat Souvenaid® (Nutricia N.V., Zoetermer, Netherlands). W przeprowadzonych badaniach klinicznych, którym poddano 438 chorych z wczesną postacią AD, dowiedziono, że Souvenaid® jest bezpieczny, dobrze tolerowany przez pacjentów i powoduje statystycznie znamienną poprawę pamięci odroczonej i natychmiastowej. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia skuteczności tej koncepcji terapeutycznej.
Streszczenie
Choroba Alzheimera (AD, Alzheimer’s disease) jest najczęstszą, postępującą chorobą neurodegeneracyjną, charakteryzującą się utratą pamięci i utratą zdolności do samodzielnego życia u osób w podeszłym wieku. W mechanizmie choroby podstawową rolę odgrywa niedobór acetylocholiny oraz upośledzenie przekaźnictwa cholinergicznego. Na podstawie badań przedklinicznych, w których wykazano, że niektóre składniki odżywcze, takie jak nukleotyd urydyny, cholina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, działając synergistycznie, zwiększają stężenie fosfolipidów w błonach komórkowych synaps, prowadzą do tworzenia nowych synaps i poprawy ich funkcji, opracowano i poddano badaniom klinicznym wieloskładnikowy preparat Souvenaid® (Nutricia N.V., Zoetermer, Netherlands). W przeprowadzonych badaniach klinicznych, którym poddano 438 chorych z wczesną postacią AD, dowiedziono, że Souvenaid® jest bezpieczny, dobrze tolerowany przez pacjentów i powoduje statystycznie znamienną poprawę pamięci odroczonej i natychmiastowej. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia skuteczności tej koncepcji terapeutycznej.
Słowa kluczowe
choroba Alzheimera, interwencja żywieniowa, pamięć świeża, pamięć odroczona
Tytuł
Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera
Czasopismo
Medycyna Wieku Podeszłego
Numer
Tom 4, Nr 1 (2014)
Strony
7-15
Opublikowany online
2014-12-05
Wyświetlenia strony
4744
Wyświetlenia/pobrania artykułu
8290
Rekord bibliograficzny
Medycyna Wieku Podeszłego 2014;4(1):7-15.
Słowa kluczowe
choroba Alzheimera
interwencja żywieniowa
pamięć świeża
pamięć odroczona
Autorzy
Bruno Szczygieł
Małgorzata Gaweł
Anna Ukleja
Iwona Boniecka