Vol 86, No 2 (2015)
ARTICLES
Pregnant women’s diet composition and transitional milk fatty acids: factor analysis
DOI: 10.17772/gp/1997
Ginekol Pol 2015;86(2).
Abstract
Wstęp: Zmiana składników w mleku kobiet karmiących jest rezultatem zmian w metabolizmie gruczołów piersiowych, funkcjonowaniu łożyska oraz diecie kobiet ciężarnych. Liczne czynniki modulują skład kwasów tłuszczowych, będących jednym z najważniejszych komponentów mleka kobiecego. W naszych badaniach chcieliśmy określić wzajemne relacje pomiędzy składnikami diety a kwasami tłuszczowymi mleka pierwotnego kobiet, które urodziły dzieci o czasie, przed czasem oraz urodziły dzieci małe w stosunku do wieku ciążowego.
Materiały i metody: Do badań zakwalifikowano 95 kobiet, które urodziły zdrowe dzieci o czasie (AGA) (grupa A),przed czasem (grupa B) oraz dzieci małe w stosunku do wieku ciążowego (SGA) (grupa C). Jakość i ilość składników diety matek była określana za pomocą kwestionariusza żywieniowego. Skład kwasów tłuszczowych mleka pierwotnego określono techniką chromatografii gazowej sprzężonej z detektorem mas. Wyniki badań składników
diety oraz kwasów tłuszczowych mleka poddano analizie czynnikowej.
Wyniki: W grupie A otrzymano 10 korelacji (5 pozytywnych i 5 negatywnych) pomiędzy składnikami diety a kwasami tłuszczowymi mleka matek (współczynnik korelacji kształtował się na poziomie 0,285 – 0,366). W grupie B wszystkie otrzymane korelacje miały znak ujemny oraz charakteryzowały się większą wartością współczynnika korelacji (0.354 – 0.500). Największą liczbę korelujących ze sobą związków wykryto w grupie C. W grupie tej obserwowano
także najwyższe wartości współczynników korelacji (0,537 – 0,800).
Wnioski: Natura korelacji pomiędzy badanymi zmiennymi w grupie A, B i C jest inna dla każdej z badanych grup.
Keywords: transitional milk / fatty acids / preterm infants / SGA infants / AGA infants / factor analysis