Na skróty

dostęp płatny

Tom 8, Nr 2 (2016)
Artykuły
Pobierz cytowanie

Wpływ mikrobioty jelitowej na zaburzenia metaboliczne i otyłość — punkt widzenia internisty i dietetyka

Lucyna Ostrowska
Gastroenterologia Kliniczna 2016;8(2).

dostęp płatny

Tom 8, Nr 2 (2016)
Artykuły

Streszczenie

Otyłość staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych większości społczeństw na świecie. Nadal poszukuje się przyczyn takiego stanu, a zwłaszcza modyfikowalnych czynników wpływających na równowagę energetyczną organizmu. W ostatnim czasie coraz więcej przeprowadzonych badań umożliwia lepsze zrozumienie funkcji mkirobioty jelitowej oraz jej wpływu na metabolizm i magazynowanie energii w organizmie gospodarza. W niniejszej pracy przedstawiono aktualną wiedzę na temat roli mikrobioty jelitowej w patogenezie otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Mikrobiota zdecydowanie różni się u osób otyłych i szczupłych; u osób otyłych charakteryzuje się głównie spadkiem różnorodności, zmniejszeniem liczby bakterii komensalnych o właściwościach przeciwzapalnych i wzrostem liczby drobnoustrojów patogennych. Generuje to ekspresję odmiennych szlaków metabolicznych, co może stanowić jeden z czynników etiologicznych otyłości i chorób jej towarzyszących. Pro- i prebiotykoterapia jest aktualnie wykorzystywana w celach rekompozycji ekosystemu jelitowego.

Streszczenie

Otyłość staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych większości społczeństw na świecie. Nadal poszukuje się przyczyn takiego stanu, a zwłaszcza modyfikowalnych czynników wpływających na równowagę energetyczną organizmu. W ostatnim czasie coraz więcej przeprowadzonych badań umożliwia lepsze zrozumienie funkcji mkirobioty jelitowej oraz jej wpływu na metabolizm i magazynowanie energii w organizmie gospodarza. W niniejszej pracy przedstawiono aktualną wiedzę na temat roli mikrobioty jelitowej w patogenezie otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Mikrobiota zdecydowanie różni się u osób otyłych i szczupłych; u osób otyłych charakteryzuje się głównie spadkiem różnorodności, zmniejszeniem liczby bakterii komensalnych o właściwościach przeciwzapalnych i wzrostem liczby drobnoustrojów patogennych. Generuje to ekspresję odmiennych szlaków metabolicznych, co może stanowić jeden z czynników etiologicznych otyłości i chorób jej towarzyszących. Pro- i prebiotykoterapia jest aktualnie wykorzystywana w celach rekompozycji ekosystemu jelitowego.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

otyłość, mikrobiota, zaburzenia metaboliczne, probiotyki, prebiotyki

Informacje o artykule
Tytuł

Wpływ mikrobioty jelitowej na zaburzenia metaboliczne i otyłość — punkt widzenia internisty i dietetyka

Czasopismo

Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy

Numer

Tom 8, Nr 2 (2016)

Rekord bibliograficzny

Gastroenterologia Kliniczna 2016;8(2).

Słowa kluczowe

otyłość
mikrobiota
zaburzenia metaboliczne
probiotyki
prebiotyki

Autorzy

Lucyna Ostrowska

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

 

Wydawcą serwisu jest  "VM Media sp. z o.o." VM Group sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl