dostęp otwarty
Przygotowanie jelita do kolonoskopii: Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego
dostęp otwarty
Streszczenie
CEL: Niniejsze zalecania są oficjalnym stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego (ESGE, European Society of Gastrointestinal Endoscopy) na temat wyboru sposobu przygotowania jelita do kolonoskopii.
METODY: Zalecania opracowano na podstawie przeglądu literatury ukierunkowanego na dowody dotyczące przygotowania jelita do kolonoskopii. Siła zaleceń i jakość dowodów, na których je oparto zostały określone przy użyciu systemu GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).
WYNIKI: Najważniejsze zalecenia są następujące:
1. ESGE zaleca w dniu poprzedzającym kolonoskopię dietę ubogoresztkową (słabe zalecenie, dowody umiarkowanej jakości);
2. ESGE zaleca w rutynowym przygotowaniu do kolonoskopii 4 litry roztworu glikolu polietylenowego (PEG) w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej. Alternatywą, szczególnie w przygotowaniu do kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych, może być podanie 2 l PEG z kwasem askorbinowym lub pikosiarczanu sodu z cytrynianem magnezu w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej (silne zalecenie, dowody wysokiej jakości). Odstęp pomiędzy ostatnią dawką preparatu do przygotowania a kolonoskopią nie powinien przekraczać 4 godzin;
3. ESGE radzi ze względów bezpieczeństwa nie używać rutynowo do przygotowania do kolonoskopii preparatów fosforanu sodu (silne zalecenie, dowody niskiej jakości).
Streszczenie
CEL: Niniejsze zalecania są oficjalnym stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego (ESGE, European Society of Gastrointestinal Endoscopy) na temat wyboru sposobu przygotowania jelita do kolonoskopii.
METODY: Zalecania opracowano na podstawie przeglądu literatury ukierunkowanego na dowody dotyczące przygotowania jelita do kolonoskopii. Siła zaleceń i jakość dowodów, na których je oparto zostały określone przy użyciu systemu GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).
WYNIKI: Najważniejsze zalecenia są następujące:
1. ESGE zaleca w dniu poprzedzającym kolonoskopię dietę ubogoresztkową (słabe zalecenie, dowody umiarkowanej jakości);
2. ESGE zaleca w rutynowym przygotowaniu do kolonoskopii 4 litry roztworu glikolu polietylenowego (PEG) w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej. Alternatywą, szczególnie w przygotowaniu do kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych, może być podanie 2 l PEG z kwasem askorbinowym lub pikosiarczanu sodu z cytrynianem magnezu w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej (silne zalecenie, dowody wysokiej jakości). Odstęp pomiędzy ostatnią dawką preparatu do przygotowania a kolonoskopią nie powinien przekraczać 4 godzin;
3. ESGE radzi ze względów bezpieczeństwa nie używać rutynowo do przygotowania do kolonoskopii preparatów fosforanu sodu (silne zalecenie, dowody niskiej jakości).
Słowa kluczowe
kolonoskopia, pr zygotowanie do kolonoskopii, oczyszczenie jelita
Tytuł
Przygotowanie jelita do kolonoskopii: Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego
Czasopismo
Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy
Numer
Strony
123-136
Opublikowany online
2013-08-08
Wyświetlenia strony
2905
Wyświetlenia/pobrania artykułu
13945
Rekord bibliograficzny
Gastroenterologia Kliniczna 2013;5(2-3):123-136.
Słowa kluczowe
kolonoskopia
pr zygotowanie do kolonoskopii
oczyszczenie jelita
Autorzy
C. Hassan
M. Bretthauer
M.F. Kaminski
M. Polkowski
B. Rembacken
B. Saunders
R. Benamouzig
O. Holme
S. Green
T. Kuiper
R. Marmo
M. Omar
L. Petruzziello
C. Spada
A. Zullo
J.M. Dumonceau