Przygotowanie jelita do kolonoskopii: Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego
Streszczenie
CEL: Niniejsze zalecania są oficjalnym stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego (ESGE, European Society of Gastrointestinal Endoscopy) na temat wyboru sposobu przygotowania jelita do kolonoskopii.
METODY: Zalecania opracowano na podstawie przeglądu literatury ukierunkowanego na dowody dotyczące przygotowania jelita do kolonoskopii. Siła zaleceń i jakość dowodów, na których je oparto zostały określone przy użyciu systemu GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).
WYNIKI: Najważniejsze zalecenia są następujące:
1. ESGE zaleca w dniu poprzedzającym kolonoskopię dietę ubogoresztkową (słabe zalecenie, dowody umiarkowanej jakości);
2. ESGE zaleca w rutynowym przygotowaniu do kolonoskopii 4 litry roztworu glikolu polietylenowego (PEG) w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej. Alternatywą, szczególnie w przygotowaniu do kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych, może być podanie 2 l PEG z kwasem askorbinowym lub pikosiarczanu sodu z cytrynianem magnezu w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej (silne zalecenie, dowody wysokiej jakości). Odstęp pomiędzy ostatnią dawką preparatu do przygotowania a kolonoskopią nie powinien przekraczać 4 godzin;
3. ESGE radzi ze względów bezpieczeństwa nie używać rutynowo do przygotowania do kolonoskopii preparatów fosforanu sodu (silne zalecenie, dowody niskiej jakości).
Słowa kluczowe: kolonoskopiapr zygotowanie do kolonoskopiioczyszczenie jelita