Na skróty

dostęp płatny

Tom 5, Nr 2-3 (2013)
Konsensus
Pobierz cytowanie

Przygotowanie jelita do kolonoskopii: Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego

C. Hassan, M. Bretthauer, M.F. Kaminski, M. Polkowski, B. Rembacken, B. Saunders, R. Benamouzig, O. Holme, S. Green, T. Kuiper, R. Marmo, M. Omar, L. Petruzziello, C. Spada, A. Zullo, J.M. Dumonceau
Gastroenterologia Kliniczna 2013;5(2-3):123-136.

dostęp płatny

Tom 5, Nr 2-3 (2013)
Konsensus

Streszczenie

CEL: Niniejsze zalecania są oficjalnym stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego (ESGE, European Society of Gastrointestinal Endoscopy) na temat wyboru sposobu przygotowania jelita do kolonoskopii.

METODY: Zalecania opracowano na podstawie przeglądu literatury ukierunkowanego na dowody dotyczące przygotowania jelita do kolonoskopii. Siła zaleceń i jakość dowodów, na których je oparto zostały określone przy użyciu systemu GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).

WYNIKI: Najważniejsze zalecenia są następujące:

1. ESGE zaleca w dniu poprzedzającym kolonoskopię dietę ubogoresztkową (słabe zalecenie, dowody umiarkowanej jakości);

2. ESGE zaleca w rutynowym przygotowaniu do kolonoskopii 4 litry roztworu glikolu polietylenowego (PEG) w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej. Alternatywą, szczególnie w przygotowaniu do kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych, może być podanie 2 l PEG z kwasem askorbinowym lub pikosiarczanu sodu z cytrynianem magnezu w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej (silne zalecenie, dowody wysokiej jakości). Odstęp pomiędzy ostatnią dawką preparatu do przygotowania a kolonoskopią nie powinien przekraczać 4 godzin;

3. ESGE radzi ze względów bezpieczeństwa nie używać rutynowo do przygotowania do kolonoskopii preparatów fosforanu sodu (silne zalecenie, dowody niskiej jakości).

Streszczenie

CEL: Niniejsze zalecania są oficjalnym stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego (ESGE, European Society of Gastrointestinal Endoscopy) na temat wyboru sposobu przygotowania jelita do kolonoskopii.

METODY: Zalecania opracowano na podstawie przeglądu literatury ukierunkowanego na dowody dotyczące przygotowania jelita do kolonoskopii. Siła zaleceń i jakość dowodów, na których je oparto zostały określone przy użyciu systemu GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).

WYNIKI: Najważniejsze zalecenia są następujące:

1. ESGE zaleca w dniu poprzedzającym kolonoskopię dietę ubogoresztkową (słabe zalecenie, dowody umiarkowanej jakości);

2. ESGE zaleca w rutynowym przygotowaniu do kolonoskopii 4 litry roztworu glikolu polietylenowego (PEG) w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej. Alternatywą, szczególnie w przygotowaniu do kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych, może być podanie 2 l PEG z kwasem askorbinowym lub pikosiarczanu sodu z cytrynianem magnezu w dwóch dawkach podzielonych lub, w przypadku kolonoskopii wykonywanej po południu, w jednorazowej dawce porannej (silne zalecenie, dowody wysokiej jakości). Odstęp pomiędzy ostatnią dawką preparatu do przygotowania a kolonoskopią nie powinien przekraczać 4 godzin;

3. ESGE radzi ze względów bezpieczeństwa nie używać rutynowo do przygotowania do kolonoskopii preparatów fosforanu sodu (silne zalecenie, dowody niskiej jakości).

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

kolonoskopia, pr zygotowanie do kolonoskopii, oczyszczenie jelita

Informacje o artykule
Tytuł

Przygotowanie jelita do kolonoskopii: Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego

Czasopismo

Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy

Numer

Tom 5, Nr 2-3 (2013)

Strony

123-136

Rekord bibliograficzny

Gastroenterologia Kliniczna 2013;5(2-3):123-136.

Słowa kluczowe

kolonoskopia
pr zygotowanie do kolonoskopii
oczyszczenie jelita

Autorzy

C. Hassan
M. Bretthauer
M.F. Kaminski
M. Polkowski
B. Rembacken
B. Saunders
R. Benamouzig
O. Holme
S. Green
T. Kuiper
R. Marmo
M. Omar
L. Petruzziello
C. Spada
A. Zullo
J.M. Dumonceau

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

 

Wydawcą serwisu jest  "VM Media sp. z o.o." VM Group sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl