Tom 2, Nr 3 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-11-03
Szczepienia w gastroenterologii - kogo szczepić i przeciwko jakim chorobom?
Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(3):103-111.
Streszczenie
W przebiegu przewlekłych chorób przewodu pokarmowego
oraz ich leczenia (immunosupresja, preparaty
biologiczne) dochodzi do zaburzeń odporności
komórkowej i humoralnej. Wzrasta narażenie na
choroby infekcyjne, wirusowe i bakteryjne, które
często przebiegają ciężej niż u zdrowych osób. Ryzyko ciężkich zakażeń można zmniejszyć, stosując
szczepienia ochronne. W artykule przedstawiono
najczęściej stosowane szczepienia, ich skuteczność
oraz niepożądane odczyny poszczepienne.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 103–111
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 103–111
Słowa kluczowe: choroby zakaźne (infekcyjne)profilaktykaszczepienianiepożądane odczyny poszczepienne