Tom 2, Nr 3 (2010)
Artykuły
Opublikowany online: 2010-11-03
Kandydoza przewodu pokarmowego - fakty i mity
Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(3):87-97.
Streszczenie
Chociaż znanych jest ponad 150 gatunków grzybów
z rodzaju Candida, jedynie 9 z nich uznaje się
za patogeny często występujące u człowieka. Bezobjawowa
kolonizacja grzybami z tego rodzaju jest
powszechnym zjawiskiem. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu
lat Candida stały się jednymi z poważniejszych
patogenów zdolnymi do wywoływania zarówno powierzchownych infekcji, jak i głębokich zakażeń
u ludzi. Czynniki wirulencji oraz ryzyka powierzchownych
i inwazyjnych zakażeń różnią się
istotnie, w związku z tym powierzchowne infekcje
skóry i błon śluzowych rzadko prowadzą do zakażeń
układowych.
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97
Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97
Słowa kluczowe: Candidakandydozaprzewód pokarmowy