Tom 3, Nr 1 (2023)
Poglądy, stanowiska, zalecenia, standardy
Opublikowany online: 2023-01-19
Wyświetlenia strony 552
Wyświetlenia/pobrania artykułu 64
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Praktyczne aspekty stosowania diety niskobiałkowej

Sylwia Małgorzewicz1, Magdalena Jankowska2, Stanisław Niemczyk3, Andrzej Więcek3, Ryszard Gellert4
Forum Nefrologiczne - Edukacja 2023;3(1):21-26.

Streszczenie

Aktualizacja zaleceń Kidney Disease Outcome Quality Initiative (KDOQI) z 2020 roku przyczyniła się do wzrostu zainteresowania zastosowaniem diety niskobiałkowej u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. W Polsce od marca 2021 roku pacjenci mogą uczestniczyć, po spełnieniu odpowiednich kryteriów, w programie terapeutycznym obejmującym stosowanie diety niskobiałkowej oraz ketonanalogów aminokwasów. Bardzo istotna jest jednak odpowiednia edukacja personelu medycznego oraz pacjentów, aby zalecenia KDOQI były realizowane w praktyce i przyniosły korzyści w postaci spowolnienia postępu przewlekłej choroby nerek.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. KDOQI clinical practice guideline for nutrition in CKD: 2020. www.ajkd.org/article/S0272-6386(20)30726-5/fulltext.
  2. de Mutsert R, Grootendorst DC, Boeschoten EW, et al. Netherlands Cooperative Study on the Adequacy of Dialysis-2 Study Group. Subjective global assessment of nutritional status is strongly associated with mortality in chronic dialysis patients. Am J Clin Nutr. 2009; 89(3): 787–793.
  3. Carrero JJ, Stenvinkel P, Cuppari L, et al. Etiology of the protein-energy wasting syndrome in chronic kidney disease: a consensus statement from the International Society of Renal Nutrition and Metabolism (ISRNM). J Ren Nutr. 2013; 23(2): 77–90.
  4. de Mutsert R, Grootendorst DC, Indemans F, et al. Netherlands Cooperative Study on the Adequacy of Dialysis-II Study Group. Association between serum albumin and mortality in dialysis patients is partly explained by inflammation, and not by malnutrition. J Ren Nutr. 2009; 19(2): 127–135.
  5. Pecoits-Filho R, Lindholm B, Stenvinkel P. The malnutrition, inflammation, and atherosclerosis (MIA) syndrome - the heart of the matter. Nephrol Dial Transplant. 2002; 17 Suppl 11: 28–31.
  6. Hung CC, Yu PH, Niu SW, et al. Association between body mass index and renal outcomes modified by chronic kidney disease and anemia: the obesity paradox for renal outcomes. J Clin Med. 2022; 11(10).
  7. Chen XL, Xue L, Wang W, et al. Prognostic significance of the combination of preoperative hemoglobin, albumin, lymphocyte and platelet in patients with gastric carcinoma: a retrospective cohort study. Oncotarget. 2015; 6(38): 41370–41382.
  8. Tojek K, Banaś W, Czerniak B, et al. Total blood lymphocyte count as a prognostic factor among unselected inpatients. Adv Med Sci. 2020; 65(1): 141–148.
  9. Shi J, Wang Y, Wang S, et al. Use of low-protein staple foods in the dietary management of patients with stage 3-4 chronic kidney disease: a prospective case-crossover study. BMC Nephrol. 2022; 23(1): 114.
  10. Huang K, Zhao L, Fang H, et al. A preliminary study on a form of the 24-h recall that balances survey cost and accuracy, based on the NCI method. Nutrients. 2022; 14(13).
  11. Ikizler TA, William E. Handbook of Nutrition and the Kidney. Wolter Kluwer , Philadelphia 2018.
  12. Laxton JC, Harrison SP, Shaw AB. Assessment of protein intake in early progressive renal disease. Nephrol Dial Transplant. 1991; 6(1): 17–20.
  13. Lorenzo V, de Bonis E, Rufino M, et al. Caloric rather than protein deficiency predominates in stable chronic haemodialysis patients. Nephrol Dial Transplant. 1995; 10(10): 1885–1889.
  14. Virga G, Viglino G, Gandolfo C, et al. Normalization of protein equivalent of nitrogen appearance and dialytic adequacy in CAPD. Perit Dial Int. 1996; 16 Suppl 1: S185–S189.
  15. https://kdigo.org/wp-content/uploads/2017/02/KDIGO-Glomerular-Diseases-Guideline-2021-English.pdf.
  16. Levey AS, Bosch JP, Lewis JB, et al. A more accurate method to estimate glomerular filtration rate from serum creatinine: a new prediction equation. Modification of Diet in Renal Disease Study Group. Ann Intern Med. 1999; 130(6): 461–470.
  17. Levey AS, Inker LA, Coresh J. GFR estimation: from physiology to public health. Am J Kidney Dis. 2014; 63(5): 820–834.
  18. Porrini E, Ruggenenti P, Luis-Lima S, et al. Estimated GFR: time for a critical appraisal. Nat Rev Nephrol. 2019; 30: 177–190.
  19. Garneata L, Stancu A, Dragomir D, et al. Ketoanalogue-supplemented vegetarian very low-protein diet and CKD progression. J Am Soc Nephrol. 2016; 27(7): 2164–76.
  20. Mocanu CA, Cuiban E, Paul R, et al. A supplemented very low-protein diet could be effective, safe, and feasible in closely monitored patients with advanced CKD. Am J Clin Nutr. 2022; 116(3): 836–837.
  21. Małgorzewicz S, Ciechanowski K, Kozłowska L, et al. Zasady żywienia w przewlekłej chorobie nerek. Forum Nefrologiczne. 2019; 12(4): 240–278.
  22. Mocanu CA, Simionescu TP, Mocanu AE, et al. Plant-based versus animal-based low protein diets in the management of chronic kidney disease. Nutrients. 2021; 13(11).
  23. Bellizzi V, Callela P, Carrero JJ. Very low-protein diet to postpone renal failure: Pathophysiology and clinical applications in chronic kidney disease. Chronic Dis Transl Med. 2018; 4(1): 45–50.