Tom 2, Nr 1 (2022)
Praca poglądowa
Opublikowany online: 2021-12-15
Pobierz cytowanie

Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów

Stanisław Surma1, Franciszek Kokot
Forum Nefrologiczne - Edukacja 2022;2(1):1-19.
Afiliacje
  1. Studenckie Koło Naukowe Katedra i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

dostęp płatny

Tom 2, Nr 1 (2022)
ARTYKUŁY EDUKACYJNO-POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2021-12-15

Streszczenie

Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.

Streszczenie

Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

kawa, nerki, układ nerwowy, układ pokarmowy, układ krążenia

Informacje o artykule
Tytuł

Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów

Czasopismo

Forum Nefrologiczne - Edukacja

Numer

Tom 2, Nr 1 (2022)

Typ artykułu

Praca poglądowa

Strony

1-19

Opublikowany online

2021-12-15

Wyświetlenia strony

627

Wyświetlenia/pobrania artykułu

24

Rekord bibliograficzny

Forum Nefrologiczne - Edukacja 2022;2(1):1-19.

Słowa kluczowe

kawa
nerki
układ nerwowy
układ pokarmowy
układ krążenia

Autorzy

Stanisław Surma
Franciszek Kokot

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl