dostęp płatny
Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów
- Studenckie Koło Naukowe Katedra i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
dostęp płatny
Streszczenie
Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.
Streszczenie
Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.
Pełny tekst:
Dodaj do koszyka: 49,00 PLNSłowa kluczowe
kawa, nerki, układ nerwowy, układ pokarmowy, układ krążenia
Tytuł
Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów
Czasopismo
Forum Nefrologiczne - Edukacja
Numer
Typ artykułu
Praca poglądowa
Strony
1-19
Opublikowany online
2021-12-15
Wyświetlenia strony
2419
Wyświetlenia/pobrania artykułu
63
Rekord bibliograficzny
Forum Nefrologiczne - Edukacja 2022;2(1):1-19.
Słowa kluczowe
kawa
nerki
układ nerwowy
układ pokarmowy
układ krążenia
Autorzy
Stanisław Surma
Franciszek Kokot