Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów
Streszczenie
Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.
Słowa kluczowe: kawanerkiukład nerwowyukład pokarmowyukład krążenia