Tom 2, Nr 1 (2022)
Praca poglądowa
Opublikowany online: 2021-12-15
Wyświetlenia strony 2436
Wyświetlenia/pobrania artykułu 63
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wpływ przewlekłego spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek i innych narządów

Stanisław Surma1, Franciszek Kokot
Forum Nefrologiczne - Edukacja 2022;2(1):1-19.

Streszczenie

Kawa ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne od wieków jest bardzo popularnym napojem. W Polsce spożycie kawy wynosi średnio 3 kg/mieszkańca/rok i systematycznie z roku na rok rośnie. Najpopularniejszymi rodzajami kawy uprawianymi na świecie są Coffea arabica, Coffea canephora i Coffea liberica. Skład chemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od rodzaju kawy oraz sposobu jej uprawy i produkcji. W kawie występuje ponad 1000 związków chemicznych, jednak do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. Wiele czynników egzogennych i endogennych wpływa na szybkość metabolizmu kofeiny, co może mieć istotne znacznie kliniczne. Ponadto kofeina może wchodzić w różne interakcje z lekami, zwiększając ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. W licznych badaniach wskazuje się zarówno na korzystny, jak i niekorzystny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa przedstawia wpływ spożywania kawy na ryzyko wystąpienia chorób nerek, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia oraz chorób metabolicznych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?