English Polski
Vol 14, No 2 (2019)
Review paper
Published online: 2019-05-22

open access

Page views 2950
Article views/downloads 9885
Get Citation

Connect on Social Media

Connect on Social Media

Iodine dietary recommendations — in search of a consensus between cardiologists and endocrinologists

Beata Pyka12, Iwona Zieleń-Zynek2, Joanna Kowalska2, Grzegorz Ziółkowski2, Bartosz Hudzik23, Mariusz Gąsior3, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska12
Folia Cardiologica 2019;14(2):156-160.

Abstract

Iodine is one of the essential bioactive components of a diet and which has an influence on the thyroid hormones synthesis, and these hormones affect the proper development and functioning of the organism. In the situation when the iodides consumption is less than 50 μg/day, it is unable to maintain the thyroid hormones synthesis at a normal level by the thyroid gland. The 1992/1993 Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders study results were a direct reason for the compulsory resumption of table salt iodination. Table salt is a, commonly used, iodine carrier. According to the World Health Organization recommendations, the daily salt intake should not exceed 5 g NaCl (2 g Na) per person. Verification of Na content in the diet is a method for cardiovascular diseases prevention. Actions aimed at increasing of the other natural iodine carriers (milk, mineral water) intake are taken. Alternative sources of iodine in the diet are include: codfish, pollock, salmon, eggs, wheat bran, broccoli, dried pea seeds and hazelnuts. Iodination of mineral water and milk, as well as biofortification of the selected vegetables and feeding flock and cattle by food rich in iodine should be concerned according to salt restriction diet. 

Article available in PDF format

View PDF (Polish) Download PDF file

References

  1. Szybiński Z. Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders. Work of the Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders, and the model of iodine prophylaxis in Poland. Endokrynol Pol. 2012; 63(2): 156–160.
  2. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D. Dietoterapia. Składniki mineralne. PZWL, Warszawa 2014: 164.
  3. Gietka-Czernel M. Profilaktyka niedoboru jodu. Post Nauk Med. 2015; 28(12): 839–845.
  4. Szybiński Z, Jarosz M, Hubalewska-Dydejczyk A, et al. [Iodine-deficiency prophylaxis and the restriction of salt consumption--a 21st century challenge]. Endokrynol Pol. 2010; 61 Suppl 1(1): 1–6.
  5. Gołkowski F. Zaburzenia z niedoboru jodu. Trendy w endokrynologii. 2012; 2(2): 3–8.
  6. Traczyk I, Jarosz M. Spożycie soli - zalecenia i programy WHO oraz UE. Przemysł Spożywczy. 2011; 65(5): 18–21.
  7. Gajewska D, Pałkowska-Goździk E, Lange E, et al. Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii. Stanowisko PTD 2016 Dietetyka. 2016; 9: 16–17.
  8. Tykarski A, Narkiewicz K, Gaciong Z, et al. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - 2015 rok. Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce. 2015; 1(1): 1–70.
  9. Narula J, Mancia G, McKee M. Salt intake and Cardiovascular Disease. Eur Heart J. 2017; 38(10): 697–699.
  10. Kypridemos C, Guzman-Castillo M, Hyseni L, et al. Estimated reductions in cardiovascular and gastric cancer disease burden through salt policies in England: an IMPACTNCD microsimulation study. BMJ Open. 2017; 7(1): e013791.
  11. Tykarski A, Widecka K, Filipiak KJ. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - 2015 rok. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego. Próba komentarza na temat zmian i ich zasadności. Nadciśnienie tętnicze w praktyce. 2015; 2: 71–94.
  12. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, et al. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydanie V rozszerzone. PZWL 2009: 114–117.
  13. Dudzik I. Mądry Polak po jodzie: Medical Tribune. . https://podyplomie.pl/medical-tribune/25066,madry-polak-po-jodzie 2017 (3.10.2018).
  14. Szybiński Z. Sytuacja profilaktyki jodowej w Polsce w świetle ostatnich rekomendacji WHO. dotyczących ograniczenia spożycia soli. Pediatric Endocrinology, Diabetology and Metabolism. 2009; 15(2): 103–107.
  15. Strzetelski P. Warzywa biofortyfikowane jodem. Hasło Ogrodnicze. 2015; 6: 10–12.
  16. Żach M, Kryjan K, Ambroziak U, et al. Nadczynność tarczycy po podaniu środków cieniujących zawierających jod. Kardiologia Polska. 2013; 71(7): 752–756.
  17. Jabrocka-Hybel A, Bednarczuk T, Bartalena L, et al. Amiodarone and the thyroid. Endokrynol Pol. 2015; 66(2): 176–186.
  18. Eskes SA, Wiersinga WM. Amiodarone and thyroid. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2009; 23(6): 735–751.
  19. Karwowska R. Niedoczynność tarczycy u dzieci. Pediatr Med Rodz. 2017; 13(4): 479–490.
  20. Muszyńska B, Jękot B, Topolska-Pasek M, et al. Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach. Farm Pol. 2016; 72(7): 459–470.