open access

Vol 9, No 6 (2020)
Review paper
Published online: 2021-01-12
Get Citation

Changes in the Polish Diabetes Society nutritional recommendations in 2005–2020. Evolution or revolution?

Agnieszka Dorota Caban, Elektra Szymańska-Garbacz, Leszek Czupryniak
DOI: 10.5603/DK.2020.0068
·
Clinical Diabetology 2020;9(6):479-486.

open access

Vol 9, No 6 (2020)
REVIEW ARTICLES
Published online: 2021-01-12

Abstract

The first Polish Diabetes Society (Diabetes Poland) guidelines on the management of diabetic patients were published in 2005. Since then, they have been updated annually to provide best care for diabetic patients based on the state-of-the-art knowledge. The present article summarizes changes in the nutritional recommendations for diabetic patients that have been introduced over the last 15 years. We analysed both general recommendations regarding the goals and strategies of nutritional treatment, and specific recommendations regarding the intake of major food components including carbohydrates, protein, and fat. We also analysed changes in the recommendations regarding additional dietary constituents such as salt, alcohol, and vitamin and mineral supplements.

Abstract

The first Polish Diabetes Society (Diabetes Poland) guidelines on the management of diabetic patients were published in 2005. Since then, they have been updated annually to provide best care for diabetic patients based on the state-of-the-art knowledge. The present article summarizes changes in the nutritional recommendations for diabetic patients that have been introduced over the last 15 years. We analysed both general recommendations regarding the goals and strategies of nutritional treatment, and specific recommendations regarding the intake of major food components including carbohydrates, protein, and fat. We also analysed changes in the recommendations regarding additional dietary constituents such as salt, alcohol, and vitamin and mineral supplements.

Get Citation

Keywords

diabetes; nutritional recommendations; carbohydrates; proteins; fats; dietary fiber

About this article
Title

Changes in the Polish Diabetes Society nutritional recommendations in 2005–2020. Evolution or revolution?

Journal

Clinical Diabetology

Issue

Vol 9, No 6 (2020)

Article type

Review paper

Pages

479-486

Published online

2021-01-12

DOI

10.5603/DK.2020.0068

Bibliographic record

Clinical Diabetology 2020;9(6):479-486.

Keywords

diabetes
nutritional recommendations
carbohydrates
proteins
fats
dietary fiber

Authors

Agnieszka Dorota Caban
Elektra Szymańska-Garbacz
Leszek Czupryniak

References (19)
  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2005. Diabetologia Praktyczna 2004, tom 5, supl. D.
  2. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2006. Diabetologia Praktyczna 2006, tom 7, supl. A.
  3. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2007. Diabetologia Praktyczna 2007, tom 8, supl. A.
  4. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2008. Diabetologia Praktyczna 2008, tom 9, supl. A.
  5. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2009. Diabetologia Praktyczna 2009, tom 10, supl. A.
  6. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2010. Diabetologia Praktyczna 2010, tom 11, supl. A.
  7. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2011. Diabetologia Praktyczna 2011, tom 12, supl. A.
  8. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2012. Diabetol. Klin., 2012; 1 (supl. A): A8-A9.
  9. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2013. Diabetol. Klin., 2013; 2 (supl. A).
  10. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2014. Diabetol. Klin., 2014; 3 (supl. A).
  11. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2015. Diabetol. Klin., 2015; 4 (supl. A).
  12. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania z chorymi na cukrzycę 2016. Diabetol. Klin., 2016; 5 (supl. A).
  13. Diabetes Poland. 2017 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clinical Diabetology. 2017; 6(A): 1–80.
  14. Diabetes Poland. 2018 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clinical Diabetology. 2018; 7(1): 1–90.
  15. Diabetes Poland. 2019 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabet 2019; 8, 1.
  16. Diabetes Poland. 2020 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabetol 2020; 9, 1.
  17. Polskie Towarzystwo Dietetyki. Rekomendacje postępowania dietetycznego w cukrzycy. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2017. Dietetyka. 2017; 10: 23–24.
  18. Normy żywienia dla populacji Polski. Red. M. Jarosz. Instytut Żywności i Żywienia 2017: 255.
  19. Standards of medical care in diabetes 2020. American Diabetes Association. Diabetes Care. 2020; 43(Suppl. 1): S50–S54.

Important: This website uses cookies. More >>

The cookies allow us to identify your computer and find out details about your last visit. They remembering whether you've visited the site before, so that you remain logged in - or to help us work out how many new website visitors we get each month. Most internet browsers accept cookies automatically, but you can change the settings of your browser to erase cookies or prevent automatic acceptance if you prefer.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl