dostęp otwarty
Głodowanie z wyboru — konsekwencje zdrowotne
- Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
- Katedra Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dostęp otwarty
Streszczenie
Głodówka może wywołać liczne niepożądane objawy. Jej odpowiednie przeprowadzenie stanowi jednak alternatywną formę terapii. Celem pracy jest przegląd literatury dotyczący wpływu niespożywania pokarmów na zdrowie, zestawienie możliwych korzyści i zagrożeń ze stosowania restrykcji kalorycznych, ustalenie, czy osoby podejmujące głodówki są świadome ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jakie efekty są oczekiwane po jej zastosowaniu. Badanie ankietowe przeprowadzono wśród 99 ochotników, którzy zadeklarowali podejmowanie głodówek (87 kobiet i 12 mężczyzn). Każda osoba wypełniająca ankietę wyraziła zgodę na udział w anonimowym sondażu. Ankietowane kobiety były w przedziale wiekowym 15–56 lat (24,0 ± 7,34), natomiast mężczyźni znajdowali się w zakresie 17–36 lat (23,8 ± 6,08). Wśród badanych 25 cierpiało na zaburzenia odżywiania, w tym 5 osób miało anoreksję, 8 bulimię i 12 pacjentów było otyłych. Kwestionariusz ankiety składał się z części demograficznej oraz żywieniowej dotyczącej ilości spożywanych posiłków, sposobu ich komponowania oraz regularności. Główna część sondażu zawierała pytania o głodówki stosowane przez osoby badane, czas ich trwania, częstość powtarzania oraz jakie objawy zostały zaobserwowane po jej zakończeniu.
Streszczenie
Głodówka może wywołać liczne niepożądane objawy. Jej odpowiednie przeprowadzenie stanowi jednak alternatywną formę terapii. Celem pracy jest przegląd literatury dotyczący wpływu niespożywania pokarmów na zdrowie, zestawienie możliwych korzyści i zagrożeń ze stosowania restrykcji kalorycznych, ustalenie, czy osoby podejmujące głodówki są świadome ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jakie efekty są oczekiwane po jej zastosowaniu. Badanie ankietowe przeprowadzono wśród 99 ochotników, którzy zadeklarowali podejmowanie głodówek (87 kobiet i 12 mężczyzn). Każda osoba wypełniająca ankietę wyraziła zgodę na udział w anonimowym sondażu. Ankietowane kobiety były w przedziale wiekowym 15–56 lat (24,0 ± 7,34), natomiast mężczyźni znajdowali się w zakresie 17–36 lat (23,8 ± 6,08). Wśród badanych 25 cierpiało na zaburzenia odżywiania, w tym 5 osób miało anoreksję, 8 bulimię i 12 pacjentów było otyłych. Kwestionariusz ankiety składał się z części demograficznej oraz żywieniowej dotyczącej ilości spożywanych posiłków, sposobu ich komponowania oraz regularności. Główna część sondażu zawierała pytania o głodówki stosowane przez osoby badane, czas ich trwania, częstość powtarzania oraz jakie objawy zostały zaobserwowane po jej zakończeniu.
Tytuł
Głodowanie z wyboru — konsekwencje zdrowotne
Czasopismo
Numer
Strony
181-186
Opublikowany online
2018-07-05
Wyświetlenia strony
1612
Wyświetlenia/pobrania artykułu
10509
Rekord bibliograficzny
Varia Medica 2018;2(3):181-186.
Autorzy
Celina Cybulska
Emilia Marcinkowska
Marian Grzymisławski