dostęp otwarty

Tom 10, Nr 1 (2013)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2013-06-03
Pobierz cytowanie

Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem

Jolanta Chanduszko-Salska
Psychiatria 2013;10(1):1-8.

dostęp otwarty

Tom 10, Nr 1 (2013)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2013-06-03

Streszczenie

Wstęp. Doświadczanie silnego lub długotrwałego stresu może sprzyjać skupianiu uwagi na jedzeniu i radzeniu sobie ze stresem poprzez sięganie po jedzenie. Prężność oraz poczucie własnej wartości oraz kompetencje w radzeniu sobie w trudnych sytuacjach mogą chronić jednostkę przed nadmiernym zaabsorbowaniem jedzeniem.
Materiał i metody.
Celem badań było ustalenie zależności między ryzykiem uzależnienia od jedzenia a wybranymi zmiennymi psychologicznymi oraz określenie uwarunkowań nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem (jedzenioholizm). Badania objęły grupę 40 kobiet z podwyższonym wskaźnikiem BMI (średnia BMI = 31,6) poszukujących grupowej pomocy psychologicznej w redukcji nadwagi. W badaniach zastosowano: Skalę Zaabsorbowania Jedzeniem, Skalę Pomiaru Prężności, Skalę Poczucia Własnej Wartości oraz Skalę Odczuwanego Stresu.
Wyniki.
Wyniki badań wykazały, że kobiety odznaczające się wyższą skłonnością do zaabsorbowania jedzeniem (67% badanych) w porównaniu z kobietami o niskim ryzyku, są mniej otwarte na doświadczenia oraz charakteryzują się niższym poziomem prężności (przejawiającym się m.in. w mniejszej wytrwałości i determinacji w działaniu, niższym poziomem kompetencji osobistych i tolerancji negatywnych emocji). Kobiety zagrożone ryzykiem jedzenioholizmu przejawiają niższe poczucie własnej wartości, większe natężenie odczuwanego stresu.
Wnioski. Znaczny odsetek badanych kobiet poszukujących pomocy w redukcji nadwagi przejawia ryzyko zaabsorbowania jedzeniem. Osoby mniej otwarte na doświadczenia, przejawiające niższą prężność oraz skłonne do odczuwania wyższego poziomu stresu w obliczu stresujących sytuacji, są narażone na wyższe ryzyko uzależnienia od jedzenia.

Streszczenie

Wstęp. Doświadczanie silnego lub długotrwałego stresu może sprzyjać skupianiu uwagi na jedzeniu i radzeniu sobie ze stresem poprzez sięganie po jedzenie. Prężność oraz poczucie własnej wartości oraz kompetencje w radzeniu sobie w trudnych sytuacjach mogą chronić jednostkę przed nadmiernym zaabsorbowaniem jedzeniem.
Materiał i metody.
Celem badań było ustalenie zależności między ryzykiem uzależnienia od jedzenia a wybranymi zmiennymi psychologicznymi oraz określenie uwarunkowań nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem (jedzenioholizm). Badania objęły grupę 40 kobiet z podwyższonym wskaźnikiem BMI (średnia BMI = 31,6) poszukujących grupowej pomocy psychologicznej w redukcji nadwagi. W badaniach zastosowano: Skalę Zaabsorbowania Jedzeniem, Skalę Pomiaru Prężności, Skalę Poczucia Własnej Wartości oraz Skalę Odczuwanego Stresu.
Wyniki.
Wyniki badań wykazały, że kobiety odznaczające się wyższą skłonnością do zaabsorbowania jedzeniem (67% badanych) w porównaniu z kobietami o niskim ryzyku, są mniej otwarte na doświadczenia oraz charakteryzują się niższym poziomem prężności (przejawiającym się m.in. w mniejszej wytrwałości i determinacji w działaniu, niższym poziomem kompetencji osobistych i tolerancji negatywnych emocji). Kobiety zagrożone ryzykiem jedzenioholizmu przejawiają niższe poczucie własnej wartości, większe natężenie odczuwanego stresu.
Wnioski. Znaczny odsetek badanych kobiet poszukujących pomocy w redukcji nadwagi przejawia ryzyko zaabsorbowania jedzeniem. Osoby mniej otwarte na doświadczenia, przejawiające niższą prężność oraz skłonne do odczuwania wyższego poziomu stresu w obliczu stresujących sytuacji, są narażone na wyższe ryzyko uzależnienia od jedzenia.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

uzależnienie od jedzenia; prężność; poczucie własnej wartości; stres; otyłość; kobiety

Informacje o artykule
Tytuł

Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem

Czasopismo

Psychiatria

Numer

Tom 10, Nr 1 (2013)

Typ artykułu

Praca badawcza (oryginalna)

Strony

1-8

Opublikowany online

2013-06-03

Wyświetlenia strony

3533

Wyświetlenia/pobrania artykułu

11075

Rekord bibliograficzny

Psychiatria 2013;10(1):1-8.

Słowa kluczowe

uzależnienie od jedzenia
prężność
poczucie własnej wartości
stres
otyłość
kobiety

Autorzy

Jolanta Chanduszko-Salska

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl