dostęp otwarty
Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem
dostęp otwarty
Streszczenie
Materiał i metody. Celem badań było ustalenie zależności między ryzykiem uzależnienia od jedzenia a wybranymi zmiennymi psychologicznymi oraz określenie uwarunkowań nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem (jedzenioholizm). Badania objęły grupę 40 kobiet z podwyższonym wskaźnikiem BMI (średnia BMI = 31,6) poszukujących grupowej pomocy psychologicznej w redukcji nadwagi. W badaniach zastosowano: Skalę Zaabsorbowania Jedzeniem, Skalę Pomiaru Prężności, Skalę Poczucia Własnej Wartości oraz Skalę Odczuwanego Stresu.
Wyniki. Wyniki badań wykazały, że kobiety odznaczające się wyższą skłonnością do zaabsorbowania jedzeniem (67% badanych) w porównaniu z kobietami o niskim ryzyku, są mniej otwarte na doświadczenia oraz charakteryzują się niższym poziomem prężności (przejawiającym się m.in. w mniejszej wytrwałości i determinacji w działaniu, niższym poziomem kompetencji osobistych i tolerancji negatywnych emocji). Kobiety zagrożone ryzykiem jedzenioholizmu przejawiają niższe poczucie własnej wartości, większe natężenie odczuwanego stresu.
Wnioski. Znaczny odsetek badanych kobiet poszukujących pomocy w redukcji nadwagi przejawia ryzyko zaabsorbowania jedzeniem. Osoby mniej otwarte na doświadczenia, przejawiające niższą prężność oraz skłonne do odczuwania wyższego poziomu stresu w obliczu stresujących sytuacji, są narażone na wyższe ryzyko uzależnienia od jedzenia.
Streszczenie
Materiał i metody. Celem badań było ustalenie zależności między ryzykiem uzależnienia od jedzenia a wybranymi zmiennymi psychologicznymi oraz określenie uwarunkowań nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem (jedzenioholizm). Badania objęły grupę 40 kobiet z podwyższonym wskaźnikiem BMI (średnia BMI = 31,6) poszukujących grupowej pomocy psychologicznej w redukcji nadwagi. W badaniach zastosowano: Skalę Zaabsorbowania Jedzeniem, Skalę Pomiaru Prężności, Skalę Poczucia Własnej Wartości oraz Skalę Odczuwanego Stresu.
Wyniki. Wyniki badań wykazały, że kobiety odznaczające się wyższą skłonnością do zaabsorbowania jedzeniem (67% badanych) w porównaniu z kobietami o niskim ryzyku, są mniej otwarte na doświadczenia oraz charakteryzują się niższym poziomem prężności (przejawiającym się m.in. w mniejszej wytrwałości i determinacji w działaniu, niższym poziomem kompetencji osobistych i tolerancji negatywnych emocji). Kobiety zagrożone ryzykiem jedzenioholizmu przejawiają niższe poczucie własnej wartości, większe natężenie odczuwanego stresu.
Wnioski. Znaczny odsetek badanych kobiet poszukujących pomocy w redukcji nadwagi przejawia ryzyko zaabsorbowania jedzeniem. Osoby mniej otwarte na doświadczenia, przejawiające niższą prężność oraz skłonne do odczuwania wyższego poziomu stresu w obliczu stresujących sytuacji, są narażone na wyższe ryzyko uzależnienia od jedzenia.
Słowa kluczowe
uzależnienie od jedzenia; prężność; poczucie własnej wartości; stres; otyłość; kobiety
Tytuł
Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem
Czasopismo
Numer
Typ artykułu
Praca badawcza (oryginalna)
Strony
1-8
Opublikowany online
2013-06-03
Wyświetlenia strony
3533
Wyświetlenia/pobrania artykułu
11075
Rekord bibliograficzny
Psychiatria 2013;10(1):1-8.
Słowa kluczowe
uzależnienie od jedzenia
prężność
poczucie własnej wartości
stres
otyłość
kobiety
Autorzy
Jolanta Chanduszko-Salska