dostęp otwarty

Tom 23, Nr 4 (2015)
PRACE ORYGINALNE
Opublikowany online: 2016-02-29
Pobierz cytowanie

Nawyki żywieniowe a jakość życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy

Beata Ogórek-Tęcza, Elżbieta Kaczmarska
DOI: 10.5603/PP.2015.0083
·
Problemy Pielęgniarstwa 2015;23(4):508-514.

dostęp otwarty

Tom 23, Nr 4 (2015)
PRACE ORYGINALNE
Opublikowany online: 2016-02-29

Streszczenie

Wstęp. Nawyki żywieniowe w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie, samopoczucie oraz występowanie i intensywność objawów chorób występujących wśród pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy. Czynniki te mają znaczenie nie tylko w kwestii obiektywnej oceny zdrowia pacjentów, ale też są istotne w subiektywnym postrzeganiu własnej kondycji zdrowotnej, a co za tym idzie — percepcji jakości życia. Wyższy poziom wiedzy dotyczącej odżywiania, modyfikacja nawyków żywieniowych, czy istnienie wspierających relacji społecznych mogą wpływać na proces rehabilitacji i lepszą jakość życia jej uczestników.

Cel. Celem pracy było ustalenie zależności między nawykami żywieniowymi a jakością życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy.

Materiał i metody. Badaniami objęto grupę stu osób biorących udział w terapii w środowiskowych domach samopomocy. W celu oceny wiedzy i nawyków żywieniowych posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki ankiety. Dokonano także pomiarów antropometrycznych, na podstawie których wyliczono wskaźnik masy ciała (BMI). Oceny jakości życia dokonano za pomocą skaliWHOQOL-BREF.

Wyniki. Badanie zależności pomiędzy poprawnością nawyków żywieniowych a jakością życia respondentów wykazało, że im lepsze nawyki żywieniowe, tym wyższa jakość życia w dziedzinie psychologicznej osób badanych. Jakość życia w domenach somatycznej i socjalnej okazała się zależna od deklarowanego poziomu wiedzy. Z badań wynikło także, że jakość życia osób badanych w żadnej z dziedzin nie zależy od BMI jej uczestników.

Wnioski. Identyfikowanie i ocena wybranych aspektów życia osób badanych mających wpływ na ich zdrowie oraz szacowanie jakości życia w kontekście nawyków żywieniowych może służyć do planowania indywidualnego podejścia edukacyjnego do pacjenta oraz dostosowania optymalnej oferty rehabilitacyjnej.

Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 508–514

Streszczenie

Wstęp. Nawyki żywieniowe w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie, samopoczucie oraz występowanie i intensywność objawów chorób występujących wśród pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy. Czynniki te mają znaczenie nie tylko w kwestii obiektywnej oceny zdrowia pacjentów, ale też są istotne w subiektywnym postrzeganiu własnej kondycji zdrowotnej, a co za tym idzie — percepcji jakości życia. Wyższy poziom wiedzy dotyczącej odżywiania, modyfikacja nawyków żywieniowych, czy istnienie wspierających relacji społecznych mogą wpływać na proces rehabilitacji i lepszą jakość życia jej uczestników.

Cel. Celem pracy było ustalenie zależności między nawykami żywieniowymi a jakością życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy.

Materiał i metody. Badaniami objęto grupę stu osób biorących udział w terapii w środowiskowych domach samopomocy. W celu oceny wiedzy i nawyków żywieniowych posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki ankiety. Dokonano także pomiarów antropometrycznych, na podstawie których wyliczono wskaźnik masy ciała (BMI). Oceny jakości życia dokonano za pomocą skaliWHOQOL-BREF.

Wyniki. Badanie zależności pomiędzy poprawnością nawyków żywieniowych a jakością życia respondentów wykazało, że im lepsze nawyki żywieniowe, tym wyższa jakość życia w dziedzinie psychologicznej osób badanych. Jakość życia w domenach somatycznej i socjalnej okazała się zależna od deklarowanego poziomu wiedzy. Z badań wynikło także, że jakość życia osób badanych w żadnej z dziedzin nie zależy od BMI jej uczestników.

Wnioski. Identyfikowanie i ocena wybranych aspektów życia osób badanych mających wpływ na ich zdrowie oraz szacowanie jakości życia w kontekście nawyków żywieniowych może służyć do planowania indywidualnego podejścia edukacyjnego do pacjenta oraz dostosowania optymalnej oferty rehabilitacyjnej.

Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 508–514

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

nawyki żywieniowe; jakość życia; środowiskowy dom samopomocy

Informacje o artykule
Tytuł

Nawyki żywieniowe a jakość życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy

Czasopismo

Problemy Pielęgniarstwa

Numer

Tom 23, Nr 4 (2015)

Strony

508-514

Data publikacji on-line

2016-02-29

DOI

10.5603/PP.2015.0083

Rekord bibliograficzny

Problemy Pielęgniarstwa 2015;23(4):508-514.

Słowa kluczowe

nawyki żywieniowe
jakość życia
środowiskowy dom samopomocy

Autorzy

Beata Ogórek-Tęcza
Elżbieta Kaczmarska

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Problemy Pielęgniarstwa dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna