Książki nadesłane • Books received
„Mięsaki tkanek miękkich”
red. Piotr Rutkowski
Gdańsk: Via Medica, seria wydawnicza „Biblioteka Chirurga Onkologa”, 2015,
ISBN tom 3: 978-83-7599-864-1
Inicjatywy wydawnicze Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej przynoszą owoce w postaci kolejnych tomów serii „Biblioteka Chirurga Onkologa”. Przed kilkoma dniami ukazał się tom 3. tej serii, redagowanej przez prof. dr. hab. med. Arkadiusza Jeziorskiego, przygotowany przez zespół prof. dr. hab. med. Piotra Rutkowskiego i pod jego redakcją. Tom ten poświęcono tematyce mięsaków tkanek miękkich.
Książkę, liczącą 266 stron, przygotował zespół autorów z Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków Centrum Onkologii w Warszawie oraz z Centrum Genetyki Nowotworów Katolickiego Uniwersytetu Lowańskiego oraz z Laboratorium Onkologii Doświadczalnej tej najstarszej belgijskiej uczelni. Książka ukazała się w 2015 roku nakładem wydawnictwa Via Medica z Gdańska. Przygotowano je w wygodnym formacie oraz w szacie graficznej zgodnej z konwencją przyjętą dla całej serii wydawniczej — wyróżnikiem każdego tomu w serii jest odmienny kolor tła okładki.
Treść książki podzielono na dwie główne części: w pierwszej z nich autorzy omawiają epidemiologię mięsaków tkanek miękkich, przedstawiają zasady nowoczesnej diagnostyki tych guzów (współautorami tej części są zarówno klinicyści, jak i radiolodzy oraz patomorfolodzy) i prezentują ogólne reguły leczenia tych nowotworów (również w składzie autorskim odzwierciedlającym wszystkie zaangażowane w ten proces specjalności lekarskie). Ostatni rozdział części ogólnej poświęcono regułom prowadzenia badań kontrolnych po leczeniu — zamieszczono tam także tabele o dużym znaczeniu praktycznym.
W części szczegółowej książki omówiono 19 rodzajów najczęściej występujących mięsaków tkanek miękkich (w tym nowotwory podścieliskowe układu pokarmowego oraz agresywne fibromatozy). Współautorami poszczególnych rozdziałów tej części książki są w każdym wypadku przedstawiciele patomorfologii oraz klinicyści. Strukturę rozdziałów poświęconych poszczególnym typom mięsaków ujednolicono — każdy rozdział rozpoczyna charakterystyka cech patologicznych danego guza, następnie przedstawiane są informacje na temat znanych zaburzeń molekularnych dotyczących tego nowotworu, a kolejną część rozdziału stanowią informacje kliniczno-terapeutyczne odnoszące się do konkretnej choroby. Taki usystematyzowany sposób przygotowania poszczególnych rozdziałów ułatwia i przyspiesza odszukanie potrzebnych informacji, a także czyni treść klarowną i uporządkowaną.
Warto także dodać, że recenzentowi znane są dalsze plany wydawnicze Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej w ramach serii, którą reprezentuje ten tom: sięgają one 2018 roku i obejmują wiele kolejnych, przydatnych i nowoczesnych podręczników. Korzystając ze sposobności, składam gratulacje zarówno autorom tomu „Mięsaki tkanek miękkich”, jak i całej serii „Biblioteki Chirurga Onkologa”.
Dr n. med. Wojciech M. Wysocki
Klinika Chirurgii Onkologicznej
Centrum Onkologii — Instytut
im. Marii Skłodowskiej-Curie
ul. Garncarska 11, 31–115 Kraków
e-mail: z5wysock@cyf-kr.edu.pl