English Polski
Tom 11, Nr 4 (2018)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2019-03-11

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 668
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1677
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Kontrola jakości składników krwi w Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa kontrolowanych w latach 2015-2016

Jolanta Kubis1, Elżbieta Lachert1, Jolanta Antoniewicz-Papis1, Aleksandra Rosiek1, Agata Mikołowska1, Magdalena Łętowska1
Journal of Transfusion Medicine 2018;11(4):131-136.

Streszczenie

Wstęp. Kontrola jakości składników krwi jest procesem sprawdzającym w sposób pośredni, czy wszystkie działania w trakcie otrzymywania składników krwi zostały wykonane zgodnie ze standardowymi procedurami operacyjnymi (SOP). Uważa się, że proces otrzymywania składników krwi przebiega prawidłowo, jeśli przynajmniej 75% badanych składników krwi spełnia zakres normy, a w przypadku ubogoleukocytarnych składników krwi odsetek ten wynosi 90%.
Materiały i metody. Analiza danych dostarczonych przez centra krwiodawstwa i krwiolecznictwa (CKiK) w latach 2015–2016 oraz analiza zaleceń pokontrolnych wydanych przez zespół Instytutu Hematologii i Transfuzjologii (IHiT).
Cel pracy. Podsumowanie wyników badań kontroli jakości składników krwi otrzymanych w CKiK, kontrolowanych w latach 2015–2016, oraz przeanalizowanie zaleceń dotyczących procesu kontroli jakości tych składników.
Wyniki. Zarówno w 2015, jak i w 2016 roku odsetek parametrów kontroli jakości spełniający zakres normy był wysoki i wynosił 86–100% w 2015 roku oraz 87–99,8% w 2016 roku. Najczęściej stwierdzanymi podczas kontroli niezgodnościami była nieprawidłowo prowadzona dokumentacja. W niektórych CKiK próbki do badań pobierał personel spoza pracowników działu zapewnienia jakości. Stwierdzano również brak bieżącej analizy wyników badań kontroli jakości, co w konsekwencji wydłużało czas wprowadzenia działań naprawczych i skutkowało zwiększonym odsetkiem składników krwi niespełniających kryteriów akceptacji. W innych dwóch centrach składniki krwi niespełniające zakresu normy poddawano procedurze niszczenia. W pięciu CKiK w sposób nieprawidłowy pobierano próbki do badań kontroli jakości.
Wnioski. Pomimo wysokiego odsetka składników krwi spełniających zakres normy nadal stwierdzane są istotne niezgodności w procesie prowadzenia kontroli jakości składników krwi. W związku z powyższym należy zwrócić szczególną uwagę na prowadzenie systematycznych szkoleń dotyczących procesu kontroli jakości składników krwi.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 11 września 2018 r. w sprawie wymagań dobrej praktyki pobierania krwi i jej składników, badania, preparatyki, przechowywania, wydawania i transportu dla jednostek organizacyjnych publicznej służby krwi.
  2. Sabliński J., Łętowska M. (red.). Krwiodawstwo. Zbiór przepisów dla placówek służby krwi. PZWL–IHiT, Warszawa 1996.
  3. Łętowska M. Medyczne zasady pobierania krwi, oddzielania jej składników i wydawania, obowiązujące w jednostkach organizacyjnych publicznej służby krwi. IHiT, Warszawa 2006.
  4. Łętowska M. Medyczne zasady pobierania krwi, oddzielania jej składników i wydawania, obowiązujące w jednostkach organizacyjnych publicznej służby krwi. Wyd. 2. IHiT, Warszawa 2011.
  5. Guide for the Preparation, Use and Quality Assurance of Blood Components. European Directoratefor the Quality of Medicines and HealthCare. 19th Edition.



Journal of Transfusion Medicine