Kontrola jakości składników krwi w Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa kontrolowanych w latach 2015-2016
Streszczenie
Wstęp. Kontrola jakości składników krwi jest procesem sprawdzającym w sposób pośredni, czy wszystkie działania w trakcie otrzymywania składników krwi zostały wykonane zgodnie ze standardowymi procedurami operacyjnymi (SOP). Uważa się, że proces otrzymywania składników krwi przebiega prawidłowo, jeśli przynajmniej 75% badanych składników krwi spełnia zakres normy, a w przypadku ubogoleukocytarnych składników krwi odsetek ten wynosi 90%.
Materiały i metody. Analiza danych dostarczonych przez centra krwiodawstwa i krwiolecznictwa (CKiK) w latach 2015–2016 oraz analiza zaleceń pokontrolnych wydanych przez zespół Instytutu Hematologii i Transfuzjologii (IHiT).
Cel pracy. Podsumowanie wyników badań kontroli jakości składników krwi otrzymanych w CKiK, kontrolowanych w latach 2015–2016, oraz przeanalizowanie zaleceń dotyczących procesu kontroli jakości tych składników.
Wyniki. Zarówno w 2015, jak i w 2016 roku odsetek parametrów kontroli jakości spełniający zakres normy był wysoki i wynosił 86–100% w 2015 roku oraz 87–99,8% w 2016 roku. Najczęściej stwierdzanymi podczas kontroli niezgodnościami była nieprawidłowo prowadzona dokumentacja. W niektórych CKiK próbki do badań pobierał personel spoza pracowników działu zapewnienia jakości. Stwierdzano również brak bieżącej analizy wyników badań kontroli jakości, co w konsekwencji wydłużało czas wprowadzenia działań naprawczych i skutkowało zwiększonym odsetkiem składników krwi niespełniających kryteriów akceptacji. W innych dwóch centrach składniki krwi niespełniające zakresu normy poddawano procedurze niszczenia. W pięciu CKiK w sposób nieprawidłowy pobierano próbki do badań kontroli jakości.
Wnioski. Pomimo wysokiego odsetka składników krwi spełniających zakres normy nadal stwierdzane są istotne niezgodności w procesie prowadzenia kontroli jakości składników krwi. W związku z powyższym należy zwrócić szczególną uwagę na prowadzenie systematycznych szkoleń dotyczących procesu kontroli jakości składników krwi.
Słowa kluczowe: składniki krwikontrola jakościkrwiodawstwo
Referencje
- Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 11 września 2018 r. w sprawie wymagań dobrej praktyki pobierania krwi i jej składników, badania, preparatyki, przechowywania, wydawania i transportu dla jednostek organizacyjnych publicznej służby krwi.
- Sabliński J., Łętowska M. (red.). Krwiodawstwo. Zbiór przepisów dla placówek służby krwi. PZWL–IHiT, Warszawa 1996.
- Łętowska M. Medyczne zasady pobierania krwi, oddzielania jej składników i wydawania, obowiązujące w jednostkach organizacyjnych publicznej służby krwi. IHiT, Warszawa 2006.
- Łętowska M. Medyczne zasady pobierania krwi, oddzielania jej składników i wydawania, obowiązujące w jednostkach organizacyjnych publicznej służby krwi. Wyd. 2. IHiT, Warszawa 2011.
- Guide for the Preparation, Use and Quality Assurance of Blood Components. European Directoratefor the Quality of Medicines and HealthCare. 19th Edition.