Czy istnieje profilaktyka otyłości? Profil pacjenta poradni dietetycznej, jego stan zdrowia oraz nawyki żywieniowe
Streszczenie
Wstęp. Epidemia otyłości rozwija się i dotyka coraz większej gr upy ludności. Nieustannie prowadzone są badania nad nowymi metodami walki z nadwagą i otyłością. Diety redukcyjne o obniżonej kaloryczności powinny być racjonalne, zbilansowane i indywidualnie dostosowane do potrzeb pacjenta. Każda osoba otyła wymaga kompleksowego podejścia. Proces redukcji masy ciała jest długotrwały i nie zawsze przynosi efekty, dlatego ważna jest profilaktyka otyłości. Rozpowszechnienie wizyt kontrolnych w poradniach dietetycznych w celu wczesnej diagnostyki nadwagi skraca czas kuracji i zapobiega powstawaniu chorób współistniejących.
Materiał i metody. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety zawierają cy pytania dotyczące nawyków żywieniowych pacjentów oraz ich stanu zdrowia. Do badania zakwalifikowano 315 osób będących na pierwszej wizycie w poradni dietetycznej.
Wyniki. Analiza stanu zdrowia wykazała, że u 47% pacjentów występują schorzenia współistniejące. Tylko 13% osób zgłaszających się do poradni dietetycznej nie miało nadwagi i otyłości. Analiza nawyków żywieniowych wykazała, że tylko 30% osób spożywa jedno śniadanie w domu, 24% ankietowanych spożywa wodę mineralną w odpowiednich ilościach, 16% badanych spożywa pieczywo pełnoziarniste. Najbardziej popularną kaloryczną przekąską wśród badanych okazała się żywność typu fast-food.
Wnioski. Osoby decydujące się na skorzystanie z konsultacji dietetycznej w większości przypadków nie były zainteresowane profilaktyką otyłości i nauką zasad racjonalnego żywienia, ale redukcją masy ciała przy już istniejącej nadwadze lub otyłości.
Słowa kluczowe: dieta redukcyjnaprofilaktykadietetyknawyki żywieniowe