Tom 6, Nr 4 (2015)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2016-02-02

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 3082
Wyświetlenia/pobrania artykułu 12258
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Czy istnieje profilaktyka otyłości? Profil pacjenta poradni dietetycznej, jego stan zdrowia oraz nawyki żywieniowe

Patrycja Kłósek
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015;6(4):176-188.

Streszczenie

Wstęp. Epidemia otyłości rozwija się i dotyka coraz większej gr upy ludności. Nieustannie prowadzone są badania nad nowymi metodami walki z nadwagą i otyłością. Diety redukcyjne o obniżonej kaloryczności powinny być racjonalne, zbilansowane i indywidualnie dostosowane do potrzeb pacjenta. Każda osoba otyła wymaga kompleksowego podejścia. Proces redukcji masy ciała jest długotrwały i nie zawsze przynosi efekty, dlatego ważna jest profilaktyka otyłości. Rozpowszechnienie wizyt kontrolnych w poradniach dietetycznych w celu wczesnej diagnostyki nadwagi skraca czas kuracji i zapobiega powstawaniu chorób współistniejących.

Materiał i metody. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety zawierają cy pytania dotyczące nawyków żywieniowych pacjentów oraz ich stanu zdrowia. Do badania zakwalifikowano 315 osób będących na pierwszej wizycie w poradni dietetycznej.

Wyniki. Analiza stanu zdrowia wykazała, że u 47% pacjentów występują schorzenia współistniejące. Tylko 13% osób zgłaszających się do poradni dietetycznej nie miało nadwagi i otyłości. Analiza nawyków żywieniowych wykazała, że tylko 30% osób spożywa jedno śniadanie w domu, 24% ankietowanych spożywa wodę mineralną w odpowiednich ilościach, 16% badanych spożywa pieczywo pełnoziarniste. Najbardziej popularną kaloryczną przekąską wśród badanych okazała się żywność typu fast-food.

Wnioski. Osoby decydujące się na skorzystanie z konsultacji dietetycznej w większości przypadków nie były zainteresowane profilaktyką otyłości i nauką zasad racjonalnego żywienia, ale redukcją masy ciała przy już istniejącej nadwadze lub otyłości.