Zmiany w zaleceniach żywieniowych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w latach 2005–2020. Ewolucja czy rewolucja?
Streszczenie
W 2005 roku opublikowane zostały pierwsze zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) [1]. Od tamtej pory każdego roku są one mody-fikowane zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, tak aby jak najlepiej prowadzić terapię pacjentów z cukrzycą. W niniejszej pracy omówione zostały zmiany, jakie zaszły w zaleceniach dotyczących żywienia osób chorych na cukrzycę przez 15 lat. Przeanalizowane zostały zarówno podstawowe zalecenia dotyczące celu i strategii leczenia dietetycznego, jak i szczegółowe rekomendacje dotyczące podaży głównych składników diety, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Ponadto poddano analizie również zmiany zachodzące w zaleceniach dotyczących dodatkowych składników diety: soli, alkoholu czy suplementów witamin i składników mineralnych.