Tom 6, Nr 6 (2020)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2020-12-30
Wyświetlenia strony 839
Wyświetlenia/pobrania artykułu 39

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Zmiany w zaleceniach żywieniowych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w latach 2005–2020. Ewolucja czy rewolucja?

Agnieszka Caban1, Elektra Szymańska-Garbacz1, Leszek Czupryniak2
Diabetologia Praktyczna 2020;6(6):374-382.

Streszczenie

W 2005 roku opublikowane zostały pierwsze zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) [1]. Od tamtej pory każdego roku są one mody-fikowane zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, tak aby jak najlepiej prowadzić terapię pacjentów z cukrzycą.  W niniejszej pracy omówione zostały zmiany, jakie zaszły w zaleceniach dotyczących żywienia osób chorych na cukrzycę przez 15 lat. Przeanalizowane zostały zarówno podstawowe zalecenia dotyczące celu i strategii leczenia dietetycznego, jak i szczegółowe rekomendacje dotyczące podaży głównych składników diety, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Ponadto poddano analizie również zmiany zachodzące w zaleceniach dotyczących dodatkowych składników diety: soli, alkoholu czy suplementów witamin i składników mineralnych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?