Tom 6, Nr 3 (2020)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2020-06-19
Wyświetlenia strony 969
Wyświetlenia/pobrania artykułu 32

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ocena stężenia przeciwciał klasy IgG przeciwko Helicobacter pylori u chorych na cukrzycę typu 2

Abolfazl Ghasemi1, Neda Valizadeh2, Asad Hashemi3
Diabetologia Praktyczna 2020;6(3):197-202.

Streszczenie

Wstęp. Cukrzyca stanowi częstą i inwalidyzującą chorobę przewlekłą, której częstość występowania zwiększa się zarówno w Iranie, jak i na całym świecie. Helicobacter pylori (H. pylori) jest pałeczką Gram-ujemną, która wywołuje zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę wrzodową oraz raka żołądka. Jej występowanie jest częstsze w krajach rozwijających się. W kilku badaniach stwierdzono możliwy związek między zakażeniem H. pylori a cukrzycą. Celem niniejszego badania była ocena zakażenia H. pylori u chorych na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami bez cukrzycy. Metody. Do badania kliniczno-kontrolnego włączono 99 chorych na cukrzycę typu 2 (w wieku 31–96 lat), których skierowano do szpitala Imam Khomaini w Urmii, oraz 96 osób bez cukrzycy, stanowiących grupę kontrolną. Od wszystkich uczestników pobrano próbki krwi żylnej i oznaczono stężenie glukozy we krwi na czczo, odsetek hemoglobiny glikowanej (HbA1c) oraz stężenie przeciwciał klasy IgG przeciwko H. pylori w surowicy. Odnotowano dane demograficzne wszystkich uczestników, w tym wiek, płeć oraz wskaźnik masy ciała (BMI). Stężenie IgG przeciwko H. pylori powyżej 10 j./ml uznawano za zakażenie H. pylori. Porównano stężenie IgG przeciwko H. pylori w surowicy u chorych na cukrzycę typu 2 i osób z grupy kontrolnej. Dane przeanalizowano za pomocą oprogramowania SPSS, wersja 17. W analizy statystycznej zastosowano test t Studenta dla prób niezależnych, test chi-kwadrat oraz dokładny test Fishera. Poziom istotności statystycznej zdefiniowano jako p < 0,05. Wyniki. Średni wiek chorych na cukrzycę wyniósł 59,77 ± 13,25 roku, a osób w grupie kontrolnej 63,43 ± 13,16 roku, bez istotnej różnicy między grupami (p = 0,05). Częstość dodatniego wyniku badania serologicznego w kierunku zakażenia H. pylori wyniosła 69,7% u chorych na cukrzycę i 66,7% u osób bez cukrzycy, bez istotnej różnicy między grupami (p = 0,65). Średnie (± SE) stężenie IgG przeciwko H. pylori w surowicy u osób z cukrzycą i bez cukrzycy wyniosło odpowiednio 45,78 ± 4,82 oraz 44,35 ± 4,83 j./ml (p = 0,83). Średni odsetek HbA1c był istotnie wyższy u chorych na cukrzycę typu 2 niż w grupie kontrolnej (odpowiednio 8,40 ± 2,02 oraz 5,29 ± 0,45; p < 0,001). Wnioski. W badaniu stwierdzono, że częstość występo­wania zakażenia H. pylori oraz stężenie IgG przeciwko H. pylori w surowicy nie różniły się między chorymi na cukrzycę a osobami bez cukrzycy.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?