Tom 2, Nr 2 (2016)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2016-07-07

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1234
Wyświetlenia/pobrania artykułu 14373

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wskaźniki insulinooporności u młodych kobiet z prawidłową masą ciała w korelacji z ilością i dystrybucją tkanki tłuszczowej — badanie pilotażowe

Izabela Monika Kokot, Lilla Pawlik-Sobecka, Sylwia Płaczkowska, Małgorzata Żółcińska-Wilczyńska, Agnieszka Piwowar
Diabetologia Praktyczna 2016;2(2):47-55.

Streszczenie

Wprowadzenie. Ilość i dystrybucja tkanki tłuszczowej to czynniki ściśle związane z rozwojem oporności tkanek na insulinę, w tym również u osób z prawidłowymi masą ciała i wskaźnikiem masy ciała (BMI).

Cele. Celem badań było określenie zależności pomiędzy wskaźnikami insulinooporności a wybranymi parametrami dystrybucji tkanki tłuszczowej u potencjalnie zdrowych młodych kobiet ze wskaźnikiem masy ciała poniżej 25 kg/m2.

Pacjenci i metody. Badana grupa składała się z 36 kobiet ze wskaźnikiem masy ciała poniżej 25 kg/m2, u których przeprowadzono następujące pomiary antropometryczne: wzrost, masa ciała, obwód talii, obwód bioder oraz pomiar ciśnienia tętniczego krwi. Dokonano segmentowego pomiaru składu ciała za pomocą metody impedancji bioelektrycznej (BIA). Wykonano doustny test tolerancji glukozy (OGTT), podczas którego pobierano krew w 0., 60. i 120. minucie testu. W próbkach pobranych na czczo oznaczano stężenia glukozy, insuliny, C-peptydu, cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji HDL oraz LDL. Obliczono wskaźniki insulinooporności: HOMA-IR, HOMA2-IR, HOMA2-%B, HOMA2-%S i wskaźnik insulina/glukoza (IRI/G).

Wyniki. U wszystkich badanych stwierdzono prawidłową tolerancję glukozy w 120. minucie testu OGTT, a także prawidłowe wartości wskaźnika insulina/glukoza. Dla parametrów takich jak cholesterol całkowity, cholesterol frakcji HDL i LDL, triglicerydy oraz białko CRP nie wykazano żadnej wartości przekraczającej przedział wartości referencyjnych. Stężenie C-peptydu w sposób istotny wiązało się z bezwzględną wartością tkanki tłuszczowej (r = 0,532; p = 0,001) oraz ilością tułowiowej tkanki tłuszczowej (r = 0,471; p = 0,004).

Wnioski. U młodych kobiet bez otyłości wydaje się zasadne oznaczanie stężenia glukozy i C-peptydu podczas określania możliwości wystąpienia insulinooporności, z równoczesnym weryfikowaniem całkowitej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie oraz tułowiowej tkanki tłuszczowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF