Tom 17, Nr 1 (2020)
Nadciśnienie tętnicze
Pobierz cytowanie

Kawa a ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia

Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz
DOI: 10.5603/ChSiN.2020.0001
·
Choroby Serca i Naczyń 2020;17(1):55-64.

dostęp płatny

Tom 17, Nr 1 (2020)
Nadciśnienie tętnicze

Streszczenie

Picie kawy zostało zapoczątkowane przez Arabów między XI a XII wiekiem. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII wieku. Kawa jest najczęściej spożywanym napojem obok wody.  Od lat 60. XX wieku opublikowano liczne badania dotyczące wpływu spożywania kawy na ryzyko chorób układu krążenia. Dostępne wyniki dostarczają nieraz wykluczających się informacji. Celem niniejszego przeglądu jest przedstawienie aktualnych danych dotyczących wpływu spożywania kawy na ryzyko chorób układu krążenia; nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, zaburzeń rytmu serca, udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.

Streszczenie

Picie kawy zostało zapoczątkowane przez Arabów między XI a XII wiekiem. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII wieku. Kawa jest najczęściej spożywanym napojem obok wody.  Od lat 60. XX wieku opublikowano liczne badania dotyczące wpływu spożywania kawy na ryzyko chorób układu krążenia. Dostępne wyniki dostarczają nieraz wykluczających się informacji. Celem niniejszego przeglądu jest przedstawienie aktualnych danych dotyczących wpływu spożywania kawy na ryzyko chorób układu krążenia; nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, zaburzeń rytmu serca, udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

kawa, kofeina, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, arytmia, udar mózgu, cukrzyca typu 2

Informacje o artykule
Tytuł

Kawa a ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 17, Nr 1 (2020)

Strony

55-64

DOI

10.5603/ChSiN.2020.0001

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2020;17(1):55-64.

Słowa kluczowe

kawa
kofeina
choroby układu krążenia
nadciśnienie tętnicze
niewydolność serca
arytmia
udar mózgu
cukrzyca typu 2

Autorzy

Stanisław Surma
Krzysztof Narkiewicz

Referencje (72)
  1. Modrzejewski W, Musiał WJ. Stare i nowe czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego — jak zahamować epidemię miażdżycy? Cz. I. Klasyczne czynniki ryzyka. Forum Zab Metabol. 2010; 1(2): 106–114.
  2. Tykarski A, Filipiak KJ, Januszewicz A, et al. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym — 2019 rok. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego. Nadciśn Tętn Prakt. 2019; 5(2): 99–151.
  3. Zdrojewski T, Solnica B, Cybulska B, et al. Prevalence of lipid abnormalities in Poland. The NATPOL 2011 survey. Kardiol Pol. 2016; 74(3): 213–223.
  4. Ezzati M, Riboli E. Behavioral and dietary risk factors for noncommunicable diseases. N Engl J Med. 2013; 369(10): 954–964.
  5. The Europeaen health report 2005; public health action for helthier children and populations. WHO Regional Office in Europe, Copenhagen 2005.
  6. Surma S, Szyndler A, Narkiewicz K. Świadomość wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji młodych osób. Choroby Serca i Naczyń. 2017; 14(4): 186–193.
  7. Surma S, Szyndler A, Narkiewicz K. Świadomość nadciśnienia tętniczego i innych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji osób dorosłych. Choroby Serca i Naczyń. 2018; 15(1): 14–22.
  8. Lenart B. Na kawowym szlaku. Przegl Gastr. 2006(7–8): 32.
  9. Żukiewicz-Sobczak W, Krasowska E, Sobczak P, et al. Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Med Og Nauk Zdr. 2012; 18(1): 71–76.
  10. http://www.ico.org/trade_statistics.asp?section=Statistics (25.10.2019).
  11. Fredholm BB, Bättig K, Holmén J, et al. Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacol Rev. 1999; 51(1): 83–133.
  12. http://research.inse.pl/images/pdf/rynek%20kawy%20inse%20research.pdf (25.10.2019).
  13. Higdon JV, Frei B. Coffee and health: a review of recent human research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006; 46(2): 101–123.
  14. Zdrojewicz Z, Grześkowiak K, Łukasiewicz M. Czy picie kawy jest zdrowe? Med Rodz. 2016; 19(3): 138–145.
  15. Caldeira D, Martins C, Alves LB, et al. Caffeine does not increase the risk of atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Heart. 2013; 99(19): 1383–1389.
  16. Cornelis MC, El-Sohemy A, Cornelis MC, et al. Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol. 2007; 18(1): 13–19.
  17. O'Keefe JH, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ. Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis. 2018; 61(1): 38–42.
  18. Zhao Y, Wang J, Ballevre O, et al. Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids. Hypertens Res. 2012; 35(4): 370–374.
  19. Riksen NP, Rongen GA, Smits P. Acute and long-term cardiovascular effects of coffee: implications for coronary heart disease. Pharmacol Ther. 2009; 121(2): 185–191.
  20. Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017; 15(3): 151–156.
  21. Robertson D, Frölich JC, Carr RK, et al. Effects of caffeine on plasma renin activity, catecholamines and blood pressure. N Engl J Med. 1978; 298(4): 181–186.
  22. Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, et al. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011; 94(4): 1113–1126.
  23. Yamashita K, Yatsuya H, Muramatsu T, et al. Association of coffee consumption with serum adiponectin, leptin, inflammation and metabolic markers in Japanese workers: a cross-sectional study. Nutr Diabetes. 2012; 2: e33.
  24. Lovallo WR, Wilson MF, Vincent AS, et al. Blood pressure response to caffeine shows incomplete tolerance after short-term regular consumption. Hypertension. 2004; 43(4): 760–765.
  25. Eggertsen R, Andreasson A, Hedner T, et al. Effect of coffee on ambulatory blood pressure in patients with treated hypertension. J Intern Med. 1993; 233(4): 351–355.
  26. Geleijnse JM. Habitual coffee consumption and blood pressure: an epidemiological perspective. Vasc Health Risk Manag. 2008; 4(5): 963–970.
  27. Rhee JJ, Qin F, Hedlin HK, et al. Coffee and caffeine consumption and the risk of hypertension in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2016; 103(1): 210–217.
  28. Uiterwaal CS, Verschuren WM, Bueno-de-Mesquita HB, et al. Coffee intake and incidence of hypertension. Am J Clin Nutr. 2007; 85(3): 718–723.
  29. Xie C, Cui L, Zhu J, et al. Coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. J Hum Hypertens. 2018; 32(2): 83–93.
  30. Zhang Z, Hu G, Caballero B, et al. Habitual coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. Am J Clin Nutr. 2011; 93(6): 1212–1219.
  31. Steffen M, Kuhle C, Hensrud D, et al. The effect of coffee consumption on blood pressure and the development of hypertension: a systematic review and meta-analysis. J Hypertens. 2012; 30(12): 2245–2254.
  32. Rakic V, Burke V, Beilin LJ. Effects of coffee on ambulatory blood pressure in older men and women: A randomized controlled trial. Hypertension. 1999; 33(3): 869–873.
  33. Lopez-Garcia E, Orozco-Arbeláez E, Leon-Muñoz LM, et al. Habitual coffee consumption and 24-h blood pressure control in older adults with hypertension. Clin Nutr. 2016; 35(6): 1457–1463.
  34. Fan L, Zhang HM, Cai J. Coffee intake and blood pressure. J Hypertens. 2018; 36: e258.
  35. Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017; 359: j5024.
  36. Mostofsky E, Rice MS, Levitan EB, et al. Habitual coffee consumption and risk of heart failure: a dose-response meta-analysis. Circ Heart Fail. 2012; 5(4): 401–405.
  37. Ahmed HN, Levitan EB, Wolk A, et al. Coffee consumption and risk of heart failure in men: an analysis from the cohort of Swedish men. Am Heart J. 2009; 158(4): 667–672.
  38. Wang Y, Tuomilehto J, Jousilahti P, et al. Coffee consumption and the risk of heart failure in Finnish men and women. Heart. 2011; 97(1): 44–48.
  39. Voskoboinik A, Koh Y, Kistler PM. Cardiovascular effects of caffeinated beverages. Trends Cardiovasc Med. 2019; 29(6): 345–350.
  40. Turnbull D, Rodricks JV, Mariano GF, et al. Caffeine and cardiovascular health. Regul Toxicol Pharmacol. 2017; 89: 165–185.
  41. Dobmeyer DJ, Stine RA, Leier CV, et al. The arrhythmogenic effects of caffeine in human beings. N Engl J Med. 1983; 308(14): 814–816.
  42. Zuchinali P, Souza GC, Pimentel M, et al. Short-term effects of high-dose caffeine on cardiac arrhythmias in patients with heart failure: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2016; 176(12): 1752–1759.
  43. Klatsky AL, Hasan AS, Armstrong MA, et al. Coffee, caffeine, and risk of hospitalization for arrhythmias. Perm J. 2011; 15(3): 19–25.
  44. Conen D, Chiuve SE, Everett BM, et al. Caffeine consumption and incident atrial fibrillation in women. Am J Clin Nutr. 2010; 92(3): 509–514.
  45. Frost L, Vestergaard P. Caffeine and risk of atrial fibrillation or flutter: the Danish diet, cancer, and health study. Am J Clin Nutr. 2005; 81(3): 578–582.
  46. Cheng M, Hu Z, Lu X, et al. Caffeine intake and atrial fibrillation incidence: dose response meta-analysis of prospective cohort studies. Can J Cardiol. 2014; 30(4): 448–454.
  47. Zhang Y, Post WS, Dalal D, et al. Coffee, alcohol, smoking, physical activity and QT interval duration: results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. PLoS One. 2011; 6(2): e17584.
  48. Pelchovitz DJ, Goldberger JJ. Caffeine and cardiac arrhythmias: a review of the evidence. Am J Med. 2011; 124(4): 284–289.
  49. Zuchinali P, Ribeiro PAB, Pimentel M, et al. Effect of caffeine on ventricular arrhythmia: a systematic review and meta-analysis of experimental and clinical studies. Europace. 2016; 18(2): 257–266.
  50. Voskoboinik A, Kalman JM, Kistler PM. Caffeine and arrhythmias: time to grind the data. JACC Clin Electrophysiol. 2018; 4(4): 425–432.
  51. Stevens L, Gorg C, Kao D. Drinking coffee may be associated with reduced risk of heart failure and stroke. Poster presentation M2040 — session: LB.APS.07 in Anaheim, California. Circulation. 2017; 136: A21081.
  52. Kokubo Y, Iso H, Saito I, et al. The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population: the Japan public health center-based study cohort. Stroke. 2013; 44(5): 1369–1374.
  53. Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, et al. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014; 129(6): 643–659.
  54. Larsson SC, Orsini N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Epidemiol. 2011; 174(9): 993–1001.
  55. Lopez-Garcia E, Rodriguez-Artalejo F, Rexrode KM, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women. Circulation. 2009; 119(8): 1116–1123.
  56. Kim B, Nam Y, Kim J, et al. Coffee consumption and stroke risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Korean J Fam Med. 2012; 33(6): 356–365.
  57. Ding M, Bhupathiraju SN, Chen Mu, et al. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care. 2014; 37(2): 569–586.
  58. Zhang Y, Lee ET, Cowan LD, et al. Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: the Strong Heart Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011; 21(6): 418–423.
  59. Muley A, Muley P, Shah M. Coffee to reduce risk of type 2 diabetes?: a systematic review. Curr Diabetes Rev. 2012; 8(3): 162–168.
  60. Reis CEG, Dórea JG, da Costa THM. Effects of coffee consumption on glucose metabolism: a systematic review of clinical trials. J Tradit Complement Med. 2019; 9(3): 184–191.
  61. Akash MS, Rehman K, Chen S. Effects of coffee on type 2 diabetes mellitus. Nutrition. 2014; 30(7-8): 755–763.
  62. Chen JF, Eltzschig HK, Fredholm BB. Adenosine receptors as drug targets — what are the challenges? Nat Rev Drug Discov. 2013; 12(4): 265–286.
  63. Sawynok J. Pharmacological rationale for the clinical use of caffeine. Drugs. 1995; 49(1): 37–50.
  64. Passmore AP, Kondowe GB, Johnston GD. Renal and cardiovascular effects of caffeine: a dose-response study. Clin Sci (Lond). 1987; 72(6): 749–756.
  65. Fenton RA, Poulsen SB, de la Mora Chavez S, et al. Caffeine-induced diuresis and natriuresis is independent of renal tubular NHE3. Am J Physiol Renal Physiol. 2015; 308(12): F1409–F1420.
  66. Wu L, Meng J, Shen Q, et al. Caffeine inhibits hypothalamic AR to excite oxytocin neuron and ameliorate dietary obesity in mice. Nat Commun. 2017; 8: 15904.
  67. Marx B, Scuvée É, Scuvée-Moreau J, et al. [Mechanisms of caffeine-induced diuresis] [Article in French]. Med Sci (Paris). 2016; 32(5): 485–490.
  68. Palatini P, Ceolotto G, Ragazzo F, et al. CYP1A2 genotype modifies the association between coffee intake and the risk of hypertension. J Hypertens. 2009; 27(8): 1594–1601.
  69. Naveed M, Hejazi V, Abbas M, et al. Chlorogenic acid (CGA): A pharmacological review and call for further research. Biomed Pharmacother. 2018; 97: 67–74.
  70. Pham NM, Yoshida D, Morita M, et al. The relation of coffee consumption to serum uric acid in Japanese men and women aged 49–76 years. J Nutr Metab. 2010; 2010.
  71. Liu QP, Wu YF, Cheng HY, et al. Habitual coffee consumption and risk of cognitive decline/dementia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Nutrition. 2016; 32(6): 628–636.
  72. Wu L, Sun D, He Y. Coffee intake and the incident risk of cognitive disorders: a dose-response meta-analysis of nine prospective cohort studies. Clin Nutr. 2017; 36(3): 730–736.

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl