Od alkoholu do migotania przedsionków — dużo hałasu o…?
Streszczenie
Migotanie przedsionków stanowi najczęściej występujące zaburzenie rytmu serca na świecie. Prognozy wskazują istotne zwiększenie częstości występowania migotania przedsionków w najbliższych latach. Tak duże rozpowszechnienie tej arytmii związane jest z powszechnością czynników ryzyka jej wystąpienia, takich jak nadciśnienie tętnicze, zwiększona masa ciała, obturacyjny bezdech senny, a także lepszymi i coraz bardzie powszechnymi metodami jej detekcji. W ostatnich latach stwierdzono, że umiarkowane spożywanie alkoholu może charakteryzować się działaniem kardioprotekcyjnym. Powstaje pytanie czy odnosi się to także do ryzyka wystąpienia migotania przedsionków... Jest to o tyle ważne zagadnienie, ponieważ w Polsce spożycie alkoholu, a model polskiego picia alkoholu może istotnie zwiększać ryzyko arytmi. Wyniki najnowszych badań podważają dopuszczaną przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne dawkę alkoholu wynoszącą 100 g/tydzień. Szereg badań wskazuje, że taka dawka alkoholu jest związana z istotnym zwiększeniem ryzyka wystąpienia migotania przedsionków. Poza dawką ważny jest także rodzaj spożywanego alkoholu. W celu skuteczniejszej prewencji migotania przedsionków należy maksymalnie ogranicza spożywanie alkoholu, a popularne wśród chorych przekonania że "piwo to nie alkohol" dementować i namawiać do zmiany stylu życia.
Słowa kluczowe: alkoholmigotanie przedsionkówzaburzenia rytmu serca
Posiadasz dostęp do tego artykułu?
